Raskauden suunnittelu

Insuliinin hallinta raskauden aikana

ESIMERKKEJÄ SIVUN SISÄLLÖSTÄ

 • Muuttuvat insuliinitarpeet raskauden aikana
 • Ennen hedelmöitystä ja 1. raskauskolmannes
  Mahdollisimman hyvä glukoosinhallinta ennen raskautta ja sen käynnistyessä voi vähentää lapsen komplikaatioriskiä. Samanaikaisesti äidillä on kuitenkin kohonnut hypoglykemiariski, joten insuliiniannokset voivat pienentyä myöhemmin ensimmäisellä raskauskolmanneksella.
 • 2. raskauskolmannes
  Tässä vaiheessa istukka on täysin kehittynyt ja hormonitasot alkavat nousta tasaisesti, mistä seuraa myös insuliinintarpeen lisääntyminen. Etenkin aterioita edeltäviä lisäannoksia on ehkä kasvatettava tiukan glukoosinhallinnan ylläpitämiseksi aterioiden jälkeen.
 • 3. raskauskolmannes
  Koska insuliini imeytyy tavallista hitaammin ja saattaa alentaa glukoositasoa tehottomammin raskauden loppuvaiheessa, saatat tarvita suurempia annoksia ja ottaa ne myös tavallista aikaisemmin, jopa 30–40 minuuttia ennen ruokailua. Tiukka glukoosinhallinta koko viimeisen raskauskolmanneksen aikana voi edesauttaa lapsen elinten lopullista kehittymistä, johtaa normaaliin syntymäpainoon ja vähentää vastasyntyneen lapsen hypoglykemian riskiä.
 • Synnytys
  Glukoosiarvoja seurataan synnytyksen aikana tarkkaan, jotta varmistetaan niiden pysyminen tavoitealueella. Pienet lisäinsuliiniannokset voivat olla tarpeen, ja monet naiset haluavat jatkaa insuliinipumppuhoitoa myös synnytyksen aikana.
  Välittömästi synnytyksen jälkeen ja synnytystä seuraavan vuorokauden aikana insuliinintarve voi vähentyä merkittävästi ja glukoosin tavoitearvot voivat muuttua.
 • Takaisin kotiin
  Sopeutuminen elämään pienen vauvan kanssa tarkoittaa usein ennakoimattomia uni- ja ruokailuaikoja, mikä saattaa olla haastavaa, jos samalla on myös hallittava diabetesta.
  Imettävillä äideillä glukoosiarvot voivat pudota nopeasti imetyksen aikana ja sen jälkeen, minkä vuoksi on tärkeää tarkistaa glukoosiarvot säännöllisesti ja pienentää insuliiniannoksia tarvittaessa.

Kuukauden kuluttua pumppuhoidon aloittamisesta HbA1c-tasoni oli pudonnut 8,3 prosentista (67 mmol/l) 6,2 prosenttiin (44 mmol/l) ja huomasin myös olevani raskaana! Siirtymällä useista päivittäisistä pistoksista jatkuvaan ihonalaiseen insuliini-infuusioon sain glukoosiarvoni paremmin hallintaan ja pääsin nauttimaan uudesta vapaudesta, jollaisesta en voinut ennen uneksiakaan.

- MARIA

ALHAISEMPI HBA1C-TASO VOI AUTTAA VÄHENTÄMÄÄN KOMPLIKAATIOITA

HbA1c: tärkeä mittausarvo, jonka avulla seurataan diabeteksen hoitotasapainoa mittaamalla punasoluihin kiinnittyneen glukoosin määrää viimeksi kuluneiden 2–3 kuukauden aikana.

Tiukan glukoosinhallinnan jatkaminen kuuluu kaikkien tyypin diabetesta sairastavien naisten tavoitteisiin raskauden aikana. HbA1c: tä on seurattava 3 kuukauden välein ja tavoitteena on pitää se alle 7 %:ssa (53 mmol/l) tai lääkärin asettamalla tavoitetasolla.*


Tämän vuoksi naiset huomaavat usein, että heidän on tehostettava hoitoaan glukoositavoitteiden saavuttamiseksi ilman hypoglykemioita. Tämä voi tarkoittaa seuraavia asioita: 

 • Pieniä korjaavia lisäannoksia päivän mittaan, kun arvot ovat tavoitealueen ulkopuolella ja lisäannokset ovat tarpeen.
 • Tarkempia insuliiniannoksia ennen aterioita, jotta glukoosiarvot pysyvät tiukasti hallinnassa aterioiden jälkeen ja ylimääräiset korjaukset vältetään.
 • Glukoosiarvojen tarkistaminen usein hoidon mukauttamiseksi tilanteen mukaan.

Jos tyypin 1 diabetesta sairastava nainen haluaa tulla raskaaksi tai on jo raskaana, miten hän voi sitten pitää glukoosiarvot tiukasti hallinnassa, kun kehon hormonitasot vaihtelevat jatkuvasti?

LÄHTEET

 • *Viitteet säilytetään arkistoituina ja ovat saatavana pyydettäessä; ota yhteyttä paikalliseen Medtronic-edustajaan.

 

Tämän verkkosivuston sisältö ja kaikki sen sisältämät tiedot esitetään vain tiedotustarkoituksessa, eikä niillä ole tarkoitus millään tavoin korvata lääketieteen ammattilaisten antamia neuvoja, diagnooseja tai hoitoa. Esitetyt potilaskertomukset ovat yksittäisiin tapauksiin liittyviä kokemuksia. Hoitovasteet voivat vaihdella potilaan mukaan. Keskustele aina lääkärisi kanssa diagnoosista ja hoitoa koskevista tiedoista ja varmista, että ymmärrät nämä tiedot ja noudatat ohjeita huolellisesti. Medtronic ei vastaa vahingoista tai vaurioista, jotka aiheutuvat tai joiden väitetään aiheutuvan suoraan tai välillisesti tämän verkkosivuston sisältämistä tiedoista. Luettelo käyttöaiheista, vasta-aiheista, varotoimista, varoituksista ja mahdollisista haittavaikutuksista on kunkin tuotteen käyttöohjeissa.

© 2016 Medtronic International Trading Sarl™. Kaikki oikeudet pidätetään. Mitään tämän sivuston osaa ei saa jäljentää tai hyödyntää missään muodossa eikä millään tavoin ilman Medtronic International Trading Sarl -yhtiön lupaa. MiniMed, Bolus Wizard, SMARTGUARD, Guardian, Enlite ja CareLink ovat Medtronic, Inc.:n ja sen tytäryhtiöiden tavaramerkkejä. CONTOUR on Ascensia Diabetes Care Finland Oy:n tavaramerkki.