Tämä kysymys on pyörinyt mielessäni siitä päivästä lähtien, kun sain tietää äitisi olevan raskaana.
 
Mitä siis haluaisin sinun tietävän?
 
Isi ei ole sairas
 
Minä en ole sairas. Tiedän, että se on hämmentävää, mutta sairaus ei ole syy siihen, miksi otan pistoksia ja pillereitä. En halua sinun omaksuvan tätä ajattelutapaa. Diabeetikot eivät ole sairaita. Olet usein kuullut minun sanovan: ”Isin täytyy ottaa lääkkeensä, jotta tuntisi olonsa paremmaksi”. Ja se on totta. Se auttaa minua tuntemaan oloni paremmaksi, jotta voin elää niin kuin sinä: terveenä ja onnellisena.
 
Isillä on insuliinipumppu
 
Olemme jo käyneet läpi ”mikä tuo on?” -vaiheen. Tiedät kyllä kaiken ”isin pumpusta”. Olemme äidin kanssa selittäneet sinulle, että se antaa minulle lääkkeeni. Olet kuullut saman selityksen myös silloin, kun käytän ruiskua ja insuliinipulloa. ”Äiti, isi pistää vatsaansa”, kuulemme sinun sanovan. Olen myös nähnyt sinun antavan pistoksia nukeillesi, samalla tavalla kuin minä teen. Pumppuni antaa minulle lääkkeeni. Se ei ole pelottava.
 
Minun täytyy pistää sormeani
 
Kun kasvoit tarpeeksi vanhaksi ymmärtämään diabetestani jonkin verran, et pitänyt siitä, kun pistin sormeani pistolaitteella. Sinulla ei ollut aavistustakaan siitä, miksi tein niin. Näit vain sormeni sekä pienet veritipat ja kysyit kysymyksiä. Sanoin sinulle joka kerta: ”Isi on kunnossa. Isiä ei sattunut.”
 
Ja se on totta. Näytteen ottaminen sormesta on osa päivääni, mutta se ei ole kivuliasta, ja sinun ei tarvitse huolehtia siitä.
 
Olemme kaikki vähän erilaisia
 
Jos diabetekseni voi opettaa sinulle vain yhden asian, haluan sen olevan se, että olemme kaikki erilaisia. Olemme kaikki myös ainutlaatuisia, ja tämä vain sattuu olemaan yksi minun ainutlaatuisista ominaisuuksistani.  Kyllä, minun täytyy ottaa insuliinia pysyäkseni hengissä ja terveenä, mutta se on osa sitä kuka olen. Haluan sinun tietävän tämän: olemme kaikki erityisiä, koska olemme ainutlaatuisia, ja se on tärkeä elämänopetus.
 
Mitä muuta haluan sinun, tyttäreni, tietävän diabeteksestani?
 
Ensinnäkin, minä olen OK. Saatan ehkä juoda pillimehusi tai pitää pienen välipalatauon hirviöleikeistämme, mutta olen silti kunnossa.
 
Jotkut asiat voivat toki joskus sattua (infuusiosetin asettaminen, insuliinipistokset, verensokerin mittaaminen), mutta pysyn vahvana ja teen parhaani sinua varten, jotta sinun ei tarvitsisi pelätä mitään näistä.
 
Lopuksi, haluan sinun tietävän, että kaikki asiat, joita teen tunteakseni oloni paremmaksi, teen siksi, että voisin olla terve sinua varten. Teen niitä siksi, että voisin olla lähelläsi mahdollisimman pitkään ja kokea kanssasi mahdollisimman monta muistoa. Sillä siitä hetkestä lähtien kun kuulin sinun olevan tulossa, olen ajatellut sinua enemmän kuin diabetestani.
 
Julkaissut: Chris Stocker 13. heinäkuuta 2017