Komplikaatioiden vähentäminen

Diabeteskomplikaatioiden syyt

ESIMERKKEJÄ SIVUN SISÄLLÖSTÄ

  • Hyperglykemia ratkaisevassa roolissa pitkäaikaiskomplikaatioissa
Monet tyypin 1 diabetesta sairastavat pohtivat, miten se vaikuttaa heidän elämäänsä nyt ja tulevaisuudessa. 
 
Potentiaalisia pitkäaikaiskomplikaatioita voi ilmetä sen jälkeen kun diabetesta on sairastanut jonkin aikaa, erityisesti jos glukoosiarvot ovat jatkuvasti liian korkeita (hyperglykemia). Tämä voi vaikuttaa kehon eri alueisiin, kuten silmiin, sydämeen, maksaan, munuaisiin, hermostoon ja jalkoihin.

Hyperglykemia voi johtua esimerkiksi seuraavista tekijöistä:

  • Otettu insuliini ei riitä vastaamaan syötyä ruokaa
  • Hypoglykemian välttäminen pitämällä glukoosiarvot tietoisesti korkeina
  • Epätarkat insuliiniannoslaskelmat
  • Pistosten tai lisäannosten unohtaminen
  • Riittämätön verensokeriarvojen seuranta
Hyperglykemian aiheuttamien komplikaatioiden riskin minimoimiseksi on tärkeää pysyä tavoitealueella.

Ennen kuin aloitin insuliinipumpun käytön,pelkäsin pitkäaikaiskomplikaatioita kovasti. HbA1c-tasoni on nyt hyväksyttävällä alueella. Kun se oli liian matala, minulla oli usein hypoglykemioita. Insuliinipumpun avulla olen saanut pidettyä HbA1c-tasoni hyvänä ilman vakavia hypoglykemioita.

- CHRISTIAN

MITKÄ OVAT DIABETEKSEN MERKITTÄVIMMÄT KOMPLIKAATIOT?            

Diabeteksen krooniset komplikaatiot liittyvät yleensä verenkiertojärjestelmään. Pitkään jatkuessaan korkeat glukoosiarvot voivat vaikuttaa sekä pieniin verisuoniin (mikroverisuoniin) että suuriin verisuoniin (makroverisuoniin).


Mikroverisuonet
Liian suuri glukoosimäärä pienissä verisuonissa voi ajan mittaan vahingoittaa niitä ja aiheuttaa näön heikkenemistä, munuaissairauksia, hermovaurioita tai verenkierto-ongelmia.

Makroverisuonet
Liian suuri glukoosimäärä suurissa verisuonissa voi ajan mittaan aiheuttaa sepelvaltimotaudin (sydänkohtauksia), perifeerisen valtimotaudin tai aivohalvauksen.
 

Tämän verkkosivuston sisältö ja kaikki sen sisältämät tiedot esitetään vain tiedotustarkoituksessa, eikä niillä ole tarkoitus millään tavoin korvata lääketieteen ammattilaisten antamia neuvoja, diagnooseja tai hoitoa. Esitetyt potilaskertomukset ovat yksittäisiin tapauksiin liittyviä kokemuksia. Hoitovasteet voivat vaihdella potilaan mukaan. Keskustele aina lääkärisi kanssa diagnoosista ja hoitoa koskevista tiedoista ja varmista, että ymmärrät nämä tiedot ja noudatat ohjeita huolellisesti. Medtronic ei vastaa vahingoista tai vaurioista, jotka aiheutuvat tai joiden väitetään aiheutuvan suoraan tai välillisesti tämän verkkosivuston sisältämistä tiedoista. Luettelo käyttöaiheista, vasta-aiheista, varotoimista, varoituksista ja mahdollisista haittavaikutuksista on kunkin tuotteen käyttöohjeissa.

© 2016 Medtronic International Trading Sarl™. Kaikki oikeudet pidätetään. Mitään tämän sivuston osaa ei saa jäljentää tai hyödyntää missään muodossa eikä millään tavoin ilman Medtronic International Trading Sarl -yhtiön lupaa. MiniMed, Bolus Wizard, SMARTGUARD, Guardian, Enlite ja CareLink ovat Medtronic, Inc.:n ja sen tytäryhtiöiden tavaramerkkejä. CONTOUR on Ascensia Diabetes Care Finland Oy:n tavaramerkki.