Insuliinipumppuhoito

Insuliinipumppuhoidon edut

Seuraavien yksinkertaisten kysymysten ja niiden vastausten avulla ymmärrät, mikä insuliinipumppu on ja miten insuliinipumppuhoito toimii. Tämä auttaa sinua pitämään verensokeritasosi hallinnassa,  voidessasi samalla säilyttää elämäntyylisi.

ESIMERKKEJÄ SIVUN SISÄLLÖSTÄ

 • Insuliinipumppuhoidon edut

 

Mikä on pumppu ja miten se toimii?

Seuraavien yksinkertaisten kysymysten ja niiden vastausten avulla ymmärrät, mikä insuliinipumppu on ja miten insuliinipumppuhoito toimii. Tämä auttaa sinua pitämään verensokeritasosi hallinnassa,  voidessasi samalla säilyttää elämäntyylisi.

 • Perusannosohjelmoitu insuliiniannos koostuu pienistä insuliinimääristä, jotka pumppu antaa jatkuvasti. Annos jäljittelee haiman insuliinintuotantoa elimistön normaalissa toiminnassa (lukuun ottamatta ruokaa). Ohjelmoidun annoksen määrittää terveydenhuollon ammattilainen omien yksilöllisten tarpeidesi perusteella. Tämä perusannoksen  annostelu voidaan myös räätälöidä yksilöllisten päivittäisten tarpeidesi mukaan.  Annostelu voidaan esimerkiksi keskeyttää tai sitä voidaan lisätä/vähentää määritetyksi ajaksi. Insuliinin perusannoksen pistämisessä tämä ei ole mahdollista.

 • Bolusannos: Lisäinsuliinia voidaan antaa tarvittaessa vastaamaan syötävää ruokaa tai korjaamaan korkea verensokeri. Insuliinipumpuissa on boluslaskimet, jotka auttavat laskemaan bolusmäärän terveydenhoidon ammattilaisen esimäärittämien asetusten ja omien yksilöllisten tarpeidesi mukaan. 

 

Mitä hyötyjä insuliinipumppuhoidosta saa ja miten se auttaa saavuttamaan paremman verensokerin hallinnan?

Insuliinipumppuhoito tarjoaa useita kliinisiä hyötyjä verrattuna  monipistoshoitoon, kuten1, 2:

 • parempi HbA1c-arvojen hallinta
 • vähemmän hypoglykemiatapahtumia
 • verensokerin vaihtelun väheneminen.

Se voi auttaa hallitsemaan paremmin tarvetta säätää insuliiniannosta, erityisesti aterioiden ja yön aikana, ja voi siten auttaa saavuttamaan paremman verensokerin hallinnan. 

MiniMed® 640G -insuliinipumppu tarjoaa myös seuraavat hyödyt, koska se voi säätää insuliinin antoa:

 • Helpompi annostusInsuliinitarpeen laskeminen voi olla monimutkaista ja siinä on monia huomioon otettavia seikkoja. MiniMed® 640G -pumpussa sisäänrakennettu Bolus Wizard® -ominaisuus auttaa varmistamaan tarkan annostelun, koska se ottaa huomioon elimistössä jo olevan insuliinin, nykyiset verensokeritasot, hiilihydraattien nauttimisen ja henkilökohtaiset insuliiniasetukset, kun se määrittää oikean annoksen.
 • Suurempi joustavuus: MiniMed® 640G -pumppua voidaan säätää välittömästi ottamaan huomioon liikunta ja sairaus tai antamaan pieniä bolusannoksia kattamaan ateriat ja välipalat. Tämä voidaan tehdä helposti painiketta koskettamalla. Pumpussa on myös väliaikaisen perusannoksen toiminto, joka pienentää tai suurentaa insuliinin perusannosta suhteellisesti. Tätä toimintoa voidaan käyttää esimerkiksi liikunnan tai sairauden aikana.
 • Lisää kätevyyttä: MiniMed® 640G tarjoaa lisää kätevyyttä langattomasti liitetyn verensokerimittarin muodossa. Tämä mittari lähettää verensokeriarvot automaattisesti pumppuun, mikä mahdollistaa tarkemmat Bolus Wizard® -laskennat ja antaa bolukset huomaamattomasti.

Pumppuhoito järjestelmänä: miten insuliini pääsee elimistöön?

Insuliinipumpussa (1) on lokero, johon mahtuu insuliinilla täytetty säiliö (2). Pumpun säiliöstä insuliini infusoituu elimistöön infuusiosetin kautta (3).  Infuusiosetti asetetaan kehoosi   asettimen avulla (4)

Infuusiosetti antaa infuusion pienen joustavan  putken, kanyylin, läpi. Kanyyli on ihosi alla.  Infuusiosetti on liitetty säiliöön pienellä letkulla ja voit helposti irrottaa ja liittää sen uudelleen  kehoosi, kun niin haluat. Tämä voi olla hyödyllistä, esimerkiksi kun haluat uida, käydä suihkussa tai harrastaa liikuntaa. 

 


Insuliinipumppuhoitojärjestelmän osat

Kaikkien MiniMed®- infuusiosettien ja säiliöiden on tarkoitus toimia järjestelmänä pumpun kanssa. Tämä muodostaa yksilöllisen, pitävän liitännän verrattuna vakioliitäntään. Tämän järjestelmän tärkein osa on MiniMed®-liitäntä, patentoitu* ja yksilöllinen osa jokaista  infuusiosettiä.

Insuliinipumppu 

Pieni kestävä lääketieteellinen sähkölaite, jossa on 

- painikkeet insuliinin ohjelmointia ja valikkojen selaamista varten 
- LCD-värinäyttö 
- akkulokero yhdelle AA-paristolle 
- säiliölokero.                                                                                                

Säiliö

Muovinen  säiliö, joka säilyttää  insuliinipumpussa olevaa insuliinia.
MiniMed®-säiliöissä on siirtosuojus (sininen kappale yläosassa, joka poistetaan ennen säiliön asettamista pumppuun), joka auttaa insuliinin siirtämisessä insuliini-injektiopullosta tai kynästä säiliöön. Säiliöön mahtuu enintään 300 yksikköä insuliinia ja se vaihdetaan 2–3 päivän välein, kun infuusiosettikin vaihdetaan.
MiniMed®-säiliöt tekevät täyttämisestä kätevää.

Infuusiosetti

Infuusiosetti sisältää ohuen letkun säiliön ja kehon infuusiokohdan välillä. Kanyyli asetetaan pienellä neulalla, joka poistetaan, kun kanyyli on paikoillaan. Se asetetaan samoihin kehon paikkoihin (alueille), joihin antaisit insuliinipistokset. Infuusiosetti vaihdetaan 2–3 päivän välein.
MiniMed®- infuusioseteistä on saatavilla laaja ominaisuusvalikoima (kanyylin tyyppi, pituus ja taivutus), jotta voit valita sellaisen  infuusiosetin, joka on sinulle mukava ja turvallinen.

Infuusiosetin asetin 

Infuusiosetti asetetaan asettimeen ja painiketta painamalla infuusiosetti asetetaan nopeasti ja helposti, mikä tekee toimenpiteestä lähes kivuttoman.

Onko insuliinipumppu sinulle oikea?

Monet ihmiset, joilla on tyypin 1 diabetes, voisivat tietämättään hyötyä insuliinipumpusta. Yleensä jos heillä ilmenee jotain seuraavista, heidän hallintansa olisi parempaa insuliinipumpun avulla:

 • pistospelko
 • vaikeus hallita verensokerin nousuja ja laskuja
 • hypoglykemian pelko, erityisesti yöllä
 • HbA1c tavoitealueen ulkopuolella
 • heikentynyt tietoisuus verensokerin laskusta
 • huolet pitkäkestoisista komplikaatioista
 • halu saada lisää joustavuutta päivittäiseen elämään

Keskustele lääkärin kanssa insuliinipumppuhoidosta ja siitä, sopisiko se sinulle.

Jos haluat lisää tietoa pumppuhoidon eduista, OTA MEIHIN YHTEYTTÄ VERKOSSA.

LÄHTEET

 • 1 1. J. C. Pickup and A. J. Sutton Severe hypoglycaemia and glycemic control in Type 1 diabetes: meta-analysis of multiple daily insulin injections compared with continuous subcutaneous insulin infusion Diabetic Medicine 2008 :25, 765–774
 • 2 Bergenstal RM1, Tamborlane WV, Ahmann A, Buse JB, Dailey G, Davis SN, Joyce C, Perkins BA, Welsh JB, Willi SM, Wood MA; STAR 3 Study Group. Sensor-augmented pump therapy for A1C reduction (STAR 3) study: results from the 6-month continuation phase. Diabetes Care. 2011 Nov;34(11):2403-5. doi: 10.2337/dc11-1248. Epub 2011 Sep 20.
 • * Paradigmliitin – Yhdysvaltojen patentti nro 6,585,69

 

 

Tämän verkkosivuston sisältö ja kaikki sen sisältämät tiedot esitetään vain tiedotustarkoituksessa, eikä niillä ole tarkoitus millään tavoin korvata lääketieteen ammattilaisten antamia neuvoja, diagnooseja tai hoitoa. Esitetyt potilaskertomukset ovat yksittäisiin tapauksiin liittyviä kokemuksia. Hoitovasteet voivat vaihdella potilaan mukaan. Keskustele aina lääkärisi kanssa diagnoosista ja hoitoa koskevista tiedoista ja varmista, että ymmärrät nämä tiedot ja noudatat ohjeita huolellisesti. Medtronic ei vastaa vahingoista tai vaurioista, jotka aiheutuvat tai joiden väitetään aiheutuvan suoraan tai välillisesti tämän verkkosivuston sisältämistä tiedoista. Luettelo käyttöaiheista, vasta-aiheista, varotoimista, varoituksista ja mahdollisista haittavaikutuksista on kunkin tuotteen käyttöohjeissa.

© 2016 Medtronic International Trading Sarl™. Kaikki oikeudet pidätetään. Mitään tämän sivuston osaa ei saa jäljentää tai hyödyntää missään muodossa eikä millään tavoin ilman Medtronic International Trading Sarl -yhtiön lupaa. MiniMed, Bolus Wizard, SMARTGUARD, Guardian, Enlite ja CareLink ovat Medtronic, Inc.:n ja sen tytäryhtiöiden tavaramerkkejä. CONTOUR on Ascensia Diabetes Care Finland Oy:n tavaramerkki.