Hypoglykemian hallinta

Mitä on hypoglykemia?

ESIMERKKEJÄ SIVUN SISÄLLÖSTÄ

  • Hypoglykemian syiden ymmärtäminen
Hypoglykemian kokeminen voi olla pelottavaa, ja seurauksena saattaa olla todellinen pelko uusia hypoglykemiakohtauksia kohtaan.
 
Hypoglykemian taustalla voi olla erilaisia syitä, ja yleensä sen aiheuttaa kehossa oleva liiallinen insuliini. Tämän seurauksena liian paljon glukoosia siirtyy verenkierrosta soluihin ja vie näin pois elintärkeän energianlähteen, jota keho ja aivot tarvitsevat toimiakseen.

Tärkeimpiä hypoglykemiaan johtavia syitä ovat:

  • Aterioiden viivästyminen tai jääminen väliin 
  • Matalahiilihydraattiset ateriat tai aterian hiilihydraattipitoisuuden yliarvioiminen
  • Rasvaiset ateriat
  • Liialliset lisäannokset
  • Alkoholin käyttö
  • Liikunta
  • Väärä insuliinin perusannos

Päädyin pumppuun kärsittyäni pitkään hypoglykemiakohtauksista, joita tuli myös öisin. Tyttöystäväni heräsi eräänä yönä kouristuksiini. Hän raahasi minut kylmään suihkuun ja antoi minulle sokeria. Tämän jälkeen kysyin lääkäriltäni mahdollisuudesta kokeilla pumppua, sillä olin lukenut internetistä paljon positiivisia kokemuksia siitä. Näin aloin käyttää sitä.

- MARCO

LIEVÄ JA VAKAVA HYPOGLYKEMIA

Hypoglykemia (hypo) tarkoittaa tilannetta, jossa glukoosiarvot laskevat alle 3,5 mmol/l. Raja-arvo voi kuitenkin vaihdella yksilöittäin. Hypoglykemia voi olla lievä tai vakava.

Lievä hypoglykemia: potilas tunnistaa oireet ja pystyy estämään kohtauksen pahenemisen syömällä tai juomalla jotain hiilihydraattipitoista.

Vakava hypoglykemia: edellyttää toisen henkilön apua ja tarvittaessa sairaalahoitoa.

Pelko glukoosiarvojen putoamisesta ja huoli hypoglykemian riskistä saattavat ohjata joitakin tyypin 1 diabetesta sairastavia pitää glukoosiarvot tietoisesti korkeina hypoglykemian välttämiseksi. Pitkään jatkettuna tämä itse aiheutettu hyperglykemia voi kuitenkin johtaa akuutteihin, henkeä uhkaaviin komplikaatioihin. Parempi glukoosiarvojen hallinta auttaa välttämään sekä liian korkeat että liian matalat arvot.

Tämän verkkosivuston sisältö ja kaikki sen sisältämät tiedot esitetään vain tiedotustarkoituksessa, eikä niillä ole tarkoitus millään tavoin korvata lääketieteen ammattilaisten antamia neuvoja, diagnooseja tai hoitoa. Esitetyt potilaskertomukset ovat yksittäisiin tapauksiin liittyviä kokemuksia. Hoitovasteet voivat vaihdella potilaan mukaan. Keskustele aina lääkärisi kanssa diagnoosista ja hoitoa koskevista tiedoista ja varmista, että ymmärrät nämä tiedot ja noudatat ohjeita huolellisesti. Medtronic ei vastaa vahingoista tai vaurioista, jotka aiheutuvat tai joiden väitetään aiheutuvan suoraan tai välillisesti tämän verkkosivuston sisältämistä tiedoista. Luettelo käyttöaiheista, vasta-aiheista, varotoimista, varoituksista ja mahdollisista haittavaikutuksista on kunkin tuotteen käyttöohjeissa.

© 2016 Medtronic International Trading Sarl™. Kaikki oikeudet pidätetään. Mitään tämän sivuston osaa ei saa jäljentää tai hyödyntää missään muodossa eikä millään tavoin ilman Medtronic International Trading Sarl -yhtiön lupaa. MiniMed, Bolus Wizard, SMARTGUARD, Guardian, Enlite ja CareLink ovat Medtronic, Inc.:n ja sen tytäryhtiöiden tavaramerkkejä. CONTOUR on Ascensia Diabetes Care Finland Oy:n tavaramerkki.