Tärkeä osa glukoosinhallintaa on ymmärtää, miten ruokavalio vaikuttaa diabeteksen hoitoon. Diabeetikon ei tarvitse noudattaa mitään erityistä ruokavaliota, mutta erilaiset ruoat voivat vaikuttaa glukoosiarvoihin eri tavoin. Ruokasuunnittelu, hiilihydraattimäärien ymmärtäminen ja glukoosiarvojen säännöllinen seuranta ovat kaikki tärkeitä osa-alueita diabeteksen hallinnassa.
Aterioiden suunnittelu voidaan aloittaa hiilihydraattien laskennasta. Kun tämä taito on hallussa, insuliinitarpeeseen voidaan vastata tarkasti ja ruoka-aineet voi valita entistä vapaammin.

Saadessani diagnoosin HbA1c-arvoni oli 11 % (97 mmol/l). Aloitin monipistoshoidon, mutta en laskenut hiilihydraatteja. Minun oli siis syötävä sama määrä hiilihydraatteja ja vihanneksia joka päivä. Se kävi aika tylsäksi. Kun ryhdyin laskemaan hiilihydraatteja, päivittäinen elämäni koheni. Kun sitten aloitin insuliinipumpun käytön, oli selvää, että diabetekseni hallinta oli parempaa kuin pistoshoidossa. Kolmen kuukauden kuluttua HbA1c-arvoni oli laskenut 8 prosentista 5,6 prosenttiin! Nyt syön normaaleja aterioita, ihan kuten kaikki muutkin, ja ravintolassa tilaan mitä haluan. Kun lautaseni saapuu, otan vain tarvittavan lisäannoksen ilman erillisiä pistoksia. Pumpun käyttäminen todellakin mahdollistaa minulle paremman diabeteksen hallinnan!
- FABIENNE

Kaikki ruoka voidaan jakaa kolmeen pääravintoaineluokkaan: proteiini, rasva tai hiilihydraatit. Näistä kolmesta glukoosiarvoihin vaikuttavat eniten hiilihydraatit. Kun nautit hiilihydraatteja, ne muuttuvat glukoosiksi. Glukoosi siirtyy verenkiertoon ja nostaa glukoosiarvoja. Tämä alkaa yleensä 15 minuutin kuluttua syömisestä sen mukaan, millaista ruokaa olet syönyt. Tällöin tarvitaan insuliinia, jolla glukoosin muodossa oleva sokeri siirretään verenkierrosta soluihin energiaksi.
Kun tiedät, miten ruoan sisältämä hiilihydraattimäärä lasketaan, on helpompi selvittää tarvittava insuliinimäärä. Kyse on siis hiilihydraattien laskennasta.
Mitkä ruoat sisältävät hiilihydraatteja?
- Tärkkelykset: leivät, murot, keksit, riisi, pasta ja vilja
- Tärkkelyspitoiset vihannekset: perunat, herneet, pavut ja maissi
- Hedelmät ja tuoremehut
- Maito ja jogurtti
- Makeat herkut: hunaja, sokeri, siirappi, hillo, makeiset, urheilujuomat, pikkuleivät, kakut, leivonnaiset, jäätelö ja vanukkaat
Kaksi tapaa laskea hiilihydraatteja:
- Hiilihydraattien grammalaskenta perustuu kunkin aterian punnitsemiseen ja täsmällisen hiilihydraattien grammamäärän laskemiseen. Hyviä apuvälineitä hiilihydraattien grammalaskentaan ovat vaa’at, ruokapakkausten etiketit, ravintoaineluettelot ja keittokirjat.
- Hiilihydraattien vaihtoannosjärjestelmä (ei käytössä Suomessa) perustuu 10 g hiilihydraatteja sisältäviin laskennallisiin ruoka-annoksiin. Jokainen 10 gramman annos vastaa yhtä vaihtoannosta, hiilihydraattivalintaa tai hiilihydraattiannosta.
Leipäviipale on varsin erilainen Ranskassa kuin Yhdysvalloissa tai Nepalissa. Pumppuni ansiosta voin säätää lisäannostani, joten kaikki käy helpommin.
- DELPHINE
GLUKOOSIARVOJEN PITÄMINEN HALLINNASSA
Diabeteksen hoidossa on tärkeää ottaa huomioon monia tekijöitä, kuten verensokeriseuranta, hiilihydraattien määrä, liikunta ja insuliinin tarve. Näin voidaan varmistaa hyvä diabeteksen hallinta ja pienentää komplikaatioiden riskiä.
HbA1c-tavoitteen saavuttaminen ja ylläpitäminen sekä hypoglykemiariskin samanaikainen minimoiminen voi olla haastavaa. Ymmärtämällä kehon tarpeet sekä opettelemalla, miten glukoosiarvot voidaan pitää turvallisella tasolla, diabetesta voidaan kuitenkin hallita tehokkaasti.
HbA1c on tärkeä mittausarvo, jonka avulla seurataan diabeteksen hoitotasapainoa. Se mittaa punasoluihin kiinnittyneen glukoosin määrää viimeksi kuluneiden 2–3 kuukauden aikana.
MITEN VOIN DIABEETIKKONA HALLITA GLUKOOSIARVOJANI PAREMMIN JA SAADA JOUSTAVUUTTA SYÖMISEEN?
DIABETES, SYÖMINEN JA INSULIINIPUMPUT
Ruokavalio on keskeinen tekijä diabeteksen hoidossa ja glukoosiarvojen hallinnassa.
Monipistoshoidolla voi olla vaikeaa selviytyä myöhästyneistä aterioista, aterioiden jäämisestä välistä tai seurata erilaisia ruokavalioita. Insuliinipumppu voi helpottaa ruokailun hallintaa ja erilaisia ateriatyyppejä ja -aikoja voidaan valita joustavammin.
Insuliinipumppu on pieni laite, joka vastaa kooltaan matkapuhelinta. Sitä voi kantaa helposti mukana vyöllä, taskussa tai jopa rintaliiveihin kiinnitettynä.
Annostelemalla pieniä määriä pikainsuliinia vuorokauden ympäri insuliinipumppu voi auttaa sinua yhdessä hoitopaikkasi kanssa jäljittelemään tarkemmin sitä, miten terve haima tuottaa perusinsuliinia elimistöön. Se voi auttaa hallitsemaan insuliiniannosten säätelyä, erityisesti aterioiden jälkeen ja öisin, ja se voi siten auttaa parantamaan glukoosiarvojen hallintaa.
Kliiniset tutkimukset* vahvistavat, että kaikenikäiset tyypin 1 diabeetikot, jotka siirtyvät monipistoshoidosta insuliinipumppuhoitoon, kertovat elämänlaatunsa parantuneen ja hoitotyytyväisyytensä lisääntyneen.
Kun aloitin monipistoshoidolla, otin pitkävaikutteisen insuliinini aina samaan kellonaikaan, kaksi kertaa vuorokaudessa. Minun oli herättävä aikaisin myös viikonloppuisin. En laskenut hiilihydraatteja, joten minun oli syötävä joka päivä sama määrä ruokaa ja vihanneksia. Se oli aika tylsää. Nyt kun lasken hiilihydraattini ja käytän pumppuni Bolus Wizard™ -bolusopastoimintoa en totta puhuen voi käsittää miten selvisin ennen!
- FABIENNE
MITEN MINIMED™ 640G -INSULIINIPUMPPU VOI HELPOTTAA GLUKOOSIARVOJEN HALLINTAA?
MiniMed™ 640G -insuliinipumppu voi mahdollistaa paremman glukoosinhallinnan, sillä sen avulla voidaan helposti säädellä insuliinin annostelua. Tämä voi vähentää hyper- ja hypoglykemioiden riskiä. Insuliinipumppuhoidon käyttäjät voivat hyötyä seuraavista ominaisuuksista:
HELPOMPI ANNOSTELU
Insuliinitarpeen laskeminen voi olla monimutkainen tehtävä, sillä huomioon on otettava monia eri seikkoja. MiniMed™ 640G -insuliinipumpun Bolus Wizard™ -bolusopastoiminto auttaa varmistamaan tarkan annostelun ottamalla huomioon kehossa jo olevan insuliinin, senhetkisen glukoosiarvon, hiilihydraattien määrän sekä henkilökohtaiset insuliiniasetukset.
VÄHEMMÄN PISTOKSIA
Tarkat määrät pikavaikutteista insuliinia annostellaan ympäri vuorokauden infuusiosetin kautta. Infuusiosetti on helppo vaihtaa 2–3 päivän välein.
ENEMMÄN JOUSTAVUUTTA
MiniMed™ 640G -insuliinipumpulla voidaan nopeasti ja joustavasti muuttaa insuliiniannostelua esimerkiksi liikunnan ja sairauden aikana tai välipaloja varten. Tämä käy helposti painamalla painiketta, ilman toistuvia pistoksia. Pumpussa on myös väliaikainen basalannosohjelma, jossa basalannosta pienennetään tarvittaessa suhteellisesti. Tätä toimintoa voidaan käyttää esimerkiksi liikunnan yhteydessä.
MUKAVAMPI KÄYTTÄÄ
MiniMed™ 640G -insuliinipumpun etuihin kuuluu myös langaton yhteys verensokerimittariin. Mittari lähettää verensokeriarvot automaattisesti pumpulle ja mahdollistaa näin tarkemmat Bolus Wizard™ -bolusoppaan laskelmat. Verensokerimittaukset ja annostellun insuliinin tiedot tallennetaan pumpun muistiin.
SOPIIKO INSULIINIPUMPPU MINULLE?
Monet tyypin 1 diabeetikot voivat hyötyä insuliinipumpusta. Jos jokin seuraavista koskee sinua, sinun on todennäköisesti mahdollista parantaa diabeteksen hallintaa insuliinipumpun avulla:
- Huolet pitkäaikaiskomplikaatioista
- Pitkäaikaiskomplikaatioiden ensimmäiset oireet
- Pistospelko
- Vaikeudet hallita korkeita ja matalia glukoosiarvoja
- Hypoglykemioiden pelko, erityisesti öisin
- HbA1c-taso tavoitealueen ulkopuolella
- Vaikeus tunnistaa hypoglykemioita
- Joustavuuden halu jokapäiväisessä elämässä

MINIMED™ 600 -JÄRJESTELMÄN LISÄTOIMINNOT
MiniMed™ 600 -sarjan insuliinipumppuihin on saatavana myös integroituja lisätoimintoja: jatkuva glukoosinseuranta (CGM) ja CareLink™ -hoidonhallintaohjelmisto.
CGM-järjestelmällä varustettu MiniMed™ 600 -sarjan insuliinipumppu on ainoa insuliinipumppu, jonka SmartGuard™-toiminto voi auttaa vähentämään hypoglykemian vaikutuksia.* Jos glukoosiarvot laskevat vaarallisen mataliksi, SmartGuard™ voi ennakoida matalan glukoositason lähestymisen etukäteen ja pysäyttää insuliinin annostelun automaattisesti. Kun glukoosiarvot palaavat normaaleiksi, SmartGuard™ jatkaa automaattisesti insuliinin annostelua. Tämä voi olla suuri etu verrattuna pelkkiin verensokerimittauksiin, sillä MiniMed™-järjestelmä voidaan asettaa varoittamaan sinua jo ennen, kuin asetetut glukoosirajat ohitetaan, näyttäen samalla myös senhetkiset glukoosisuuntaukset.

* Viitteet säilytetään arkistoituina ja ovat saatavana pyydettäessä; ota yhteyttä paikalliseen Medtronic-edustajaan.