Skip to main content

Elämää tyypin 1 diabeteksen ja keliakian kanssa

« WeCare Blog | Kesäkuu 7, 2021 |
Diabetes & Vinkit
Celiac Disease

Elämä tyypin 1 diabeteksen kanssa ei aina ole helppoa. Ja omat haasteensa tähän jo ennestään monimutkaiseen yhtälöön voi tuoda tieto keliakiasta. Mikä ihmeen keliakia? Onko näillä kahdella sairaudella yhtäläisyyksiä? Vai ovatko ne täysin erilaiset asiat? Voidaanko kumpaakin hoitaa? Otetaan tästä selvää.

Keliakialla ja tyypin 1 diabeteksella on muutamia olennaisia yhtäläisyyksiä.

  • Molemmat ovat autoimmuunisairauksia.
  • Kumpikin edellyttää tukiverkostoa.
  • Molemmat sairaudet vaativat sujuvaa omahoito-osaamista.

Keliakiaa sairastavat eivät voi syödä vehnää, ohraa tai ruista sisältäviä elintarvikkeita niiden sisältämän proteiinin eli gluteenin vuoksi. Monilla, joilla on diagnosoitu ykköstyypin diabetes, keliakia havaitaan rutiiniseulonnassa. Seulontaa osataan tehdä, koska näiden kahden sairauden välillä tiedetään olevan yhteys. Joillakin ilmenee oireita, kuten selittämätöntä painonnousua tai -laskua, väsymystä, hermokipua tai ruoansulatusvaivoja.

Kun keliakia on diagnosoitu, potilasta ohjeistetaan noudattamaan täysin gluteenitonta ruokavaliota. Se on ainoa keino hoitaa keliakiaa. Gluteenittoman ruokavalion myötä
oireet tavallisesti häviävät. Hyvä elämänlaatu on myös mahdollista saavuttaa, vaikka sairastaisikin sekä keliakiaa että ykköstyypin diabetesta.

Lisääntynyt tietoisuus

Gluteenittomat ruoat ovat tällä hetkellä suosiossa, mikä on tehnyt gluteenittoman ruokavalion noudattamisesta huomattavasti aiempaa helpompaa. Nykyään on paljon helpompi löytää gluteenittomia elintarvikkeita, mausteita ja jopa elintarvikevalmisteita, kuin mitä muutamia vuosikymmeniä sitten.

Ruokapaikoissa, lentoyhtiöissä, rautatieyhtiöissä ja muissa vastaavissa julkisissa paikoissa on otettu yhä enemmän käyttöön kirjainmerkintöjä, ravitsemustietoja ja ruokalistoja, joiden ansiosta myös keliakiaa sairastavan on mahdollista nauttia syömisestä ulkona.

Keliakia vai gluteeniherkkyys

Gluteenittomuudesta on myös tullut kasvava trendi, kun yhä useammat haluavat välttää sen käyttöä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikilla olisi keliakia. Toisin kuin keliakia, gluteeniherkkyys ei ole autoimmuunisairaus, mutta gluteeniherkät voivat gluteenia syötyään havaita ruoansulatusvaivoja, uneliaisuutta, päänsärkyjä, nivelkipua ja muita vaivoja. Ainoa keino oireita vastaan on gluteenittoman ruokavalion noudattaminen.

Monet keliakian tai gluteeniallergian kanssa elävät valmistavat leipänsä, pizzapohjansa tai pastansa mieluiten kotona, jolloin he voivat käyttää itselleen sopivia ainesosia. Tämä voi tuoda ruokavalioon lisää monipuolisuutta ja tuoreutta, minkä lisäksi se voi kannustaa lapsia luomaan omia reseptejä ja valmistamaan oman ruokansa.

Yhteistyö hoitotiimin kanssa

Yhteistyö ravitsemusterapeutin ja diabeteksen ammattilaisen kanssa on suositeltavaa, jotta saat vankat tiedot siitä, minkälaiset muutokset ovat tarpeen molempien sairauksien hoitamiseksi. Näin voit varmistaa, että ruokavaliosi säilyy terveellisenä ja tasapainoisena ja saat kaikkia tarvittavia ravintoaineita.

Gluteenittomat valmisteet voivat olla pitkälle jalostettuja ja sisältää lisättyjä sokereita tai rasvoja suutuntuman ja koostumuksen jäljittelemiseksi. On olemassa myös sellaisia gluteenittomia vaihtoehtoja, joissa korvikkeena on käytetty erittäin vähähiilihydraattisia ainesosia, ja siksi niiden hiilihydraattimääriä ei voi laskea kuten gluteenia sisältävien ruokien. Ravintoainemerkinnät on tärkeää lukea tarkkaan, minkä lisäksi on ymmärrettävä, että gluteenittomien elintarvikkeiden hiilihydraattipitoisuus voi olla erilainen kuin vastaavankokoisessa annoksessa gluteenia sisältävää ruokaa.

Ykköstyypin diabetesta sairastavat tietävät, kuinka tärkeää on reagoida liian matalaan verensokeriin nopeasti. Keliakiaa ja ykköstyypin diabetesta sairastavien on käytettävä hypojen hoitoon tarkoituksenmukaisia nopeavaikutteisia ja gluteenittomia hiilihydraatteja. Vaihtoehdoista olisi hyvä keskustella oman diabeteshoitotiimin kanssa.

Kolme vinkkiä, kun lähdet ulos syömään

1. Jos olet lähdössä ulos syömään, kannattaa aina tarkistaa etukäteen kyseisestä ravintolasta, saako sieltä gluteenittomia annoksia, vastaavatko ne muihin ruokavaliotarpeisiin ja onko paikassa huolehdittu, että gluteenia sisältävän ja gluteenittoman ruuan sekoittumisen vaaraa ei ole.

2. Ruokien sekoittumisen välttämiseksi sekä kotona että ulkona syömisen yhteydessä voi olla hyödyllistä miettiä seuraavia asioita:

  • Onko käytössä erilliset keittiövälineet, erillinen grilli, erillinen paistinpannu/keitin?
  • Puhdistetaanko grilli ennen oman ruokasi valmistamista?

3. Tutustu olemassa oleviin lukuisiin sovelluksiin ja verkkosivuihin, joissa potilasyhteisöt suosittelevat keliakiaa sairastaville turvallisia ruokapaikkoja.

Keliakiaa ja tyypin 1 diabetesta sairastavilla arkiset päätökset voivat muuttua hankaliksi. Tekemällä yhteistyötä hoitotiimisi kanssa, keskustelemalla avoimesti tukiverkostosi kanssa ja hankkimalla lisätietoa näistä kummastakin sairaudesta voit parantaa omahoitoasi. Suunnittele etukäteen ja ota päivä kerrallaan – kaikki tulee menemään hyvin.

Lähteet

  1. Kylökäs A, Kaukinen K, Huhtala H, Collin P, Mäki M, Kurppa K. Type 1 and type 2 diabetes in celiac disease: prevalence and effect on clinical and histological presentation. BMC Gastroenterol. 2016;16(1):76.
  2. Leonard MM, Cureton PA, Fasano A. Managing coeliac disease in patients with diabetes. Diabetes Obes Metab. 2015;17(1):3-8.

UC202108155 FI