MINIMED™ 600 -SARJAN INSULIINIPUMPPU
MiniMed™ 670G- ja MiniMed™ 640G -insuliinipumppu, jossa säiliö ja letku ovat asianmukaisesti paikoillaan, on vesitiivis enintään 3,6 metriin saakka enintään 24 tunnin ajan (IPX8-vesitiiviysluokitus).
Koska insuliinipumppu on vesitiivis, vesivauriot ovat epätodennäköisiä, vaikka pumppuun kohdistuu roiskeita tai se upotetaan veteen. Tarkasta kuitenkin ennen veteen upottamista pumppu huolellisesti ja varmista, ettei siinä ole halkeamia, erityisesti jos pumppu on pudonnut tai epäilet sen olevan vaurioitunut. Pumppu ei ole vesitiivis, jos siinä on halkeamia.
Jos epäilet, että pumppuun on päässyt vettä, tai huomaat siinä muun mahdollisen toimintahäiriön, tarkista verensokerisi ja toimi hoitohenkilöstön antamien ohjeiden mukaisesti. Lisätukea saat ottamalla yhteyden Medtroniciin. Ota aina yhteys terveydenhoidon ammattilaiseen, jos verensokeri on erittäin korkea tai matala tai jos sinulla on kysyttävää hoidosta.
GUARDIAN™ LINK 3- JA GUARDIAN™ 2 LINK -LÄHETIN
Sensoriin yhdistettynä Guardian™ Link 3- ja Guardian™ 2 Link -lähettimet ovat vesitiiviitä ja täysin upotettavissa veteen. Emme kuitenkaan suosittele lähettimen upottamista kuumaan veteen (esimerkiksi kuuman kylvyn yhteydessä). Voit käyttää lähetintä jopa 2,4 metrin syvyydessä enintään 30 minuutin ajan.
MINIMED™ PARADIGM™ VEO™ -INSULIINIPUMPPU
MiniMed™ Paradigm™ Veo™ -insuliinipumppu on roisketiivis, ja siksi merkitsemme ne vedenkestäviksi, emme vesitiiviiksi.
Suosittelemme, että MiniMed™ Paradigm™ Veo™ -insuliinipumpun käyttäjät eivät tietoisesti upota insuliinipumppuaan veteen. Voit irrottaa insuliinipumpun helposti vesiurheilua varten. Kun irrotat pumpun vesiurheilua varten, suojaa pumppu vedeltä asianmukaisesti. Ohjeet siitä, kuinka pitkäksi aikaa voit irrottaa pumppusi, saat hoitopaikastasi. Kun kytket pumpun uudelleen, tarkista verensokeriarvosi.
MiniMed™ Paradigm™ Veo™ -insuliinipumpun vesitiiviysluokka on IXP7, eli se voidaan upottaa 1 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi.
Mikäli pumppuun on päässyt vettä, vaihdamme pumpun normaalin takuukäytännön mukaan
MINILINK™-LÄHETIN
Sensoriin yhdistettynä MiniLink™-lähetin on vesitiivis ja täysin upotettavissa veteen. Emme kuitenkaan suosittele MiniLink-lähettimen upottamista kuumaan veteen (esimerkiksi kuuman kylvyn yhteydessä) Voit käyttää lähetintä jopa 2,4 metrin syvyydessä enintään 30 minuutin ajan.
Jos insuliinipumppu ja lähetin ovat toiminta-alueen ulkopuolella (yli kahden metrin etäisyydellä) yli 40 minuutin ajan, vain viimeisten 40 minuutin tiedot ovat saatavilla. Raportin tiedoissa näkyy aukko, jonka aikana tietoja ei ole tallennettu.
Voit jatkaa insuliinipumpun käyttöä tavalliseen tapaan myös lennon aikana. Ennen kuin matkustat Euroopan unionin ulkopuolelle, tarkista pumpun käyttämän radiotaajuuden yhteensopivuus kohdemaan määräysten kanssa.
Jos käytät pumpun jatkuvaa glukoosinseurantaa (CGM), muistathan että kansainvälisten standardien ja Yhdysvaltain liittovaltion viestintäviranomaisen (FCC) määräysten mukaisesti radiotaajuustoimintoja käyttäviä laitteita ei saa käyttää lentokoneessa. Sinun on siis irrotettava MiniLink™-lähetin glukoosisensorista. Huomaa, että CGM-toiminnon kytkeminen pois päältä ei riitä, koska MiniLink™-lähetin jatkaa tietojen lähettämistä radiotaajuudella, ellei sen yhteyttä glukoosisensoriin katkaista. Jos sinun on testattava glukoosiarvosi lennon aikana, tämä on tehtävä verensokerimittarilla sormenpäästä.
Voit käyttää CGM-laitetta turvallisesti kaupallisten lentoyhtiöiden koneissa. Jos lentoyhtiön henkilökunta kysyy laitteen käytöstä, näytä heille lääketieteellisissä hätätilanteissa käytettävää potilaskorttiasi (Medical emergency card). Jos he pyytävät sinua sammuttamaan CGM-laitteen, se on sammutettava.
Lähetintä ei voi sammuttaa. Se voidaan siirtää lennonaikaiseen tilaan. Kun Lennonaikainen tila -toiminto poistetaan käytöstä ja yhteys muodostetaan uudelleen, lähetin lähettää pumpulle sensorin tiedot jopa 10 tunnin ajalta.
Jos Lennonaikainen tila -toiminto on ollut käytössä alle kuusi tuntia, odota, kunnes sensorin tiedot tulevat pumpun näyttöön.
Jos Lennonaikainen tila -toiminto on ollut käytössä yli kuusi tuntia irrota lähetin sensorista ja kytke se uudelleen. Käynnistä sensorin alustus ja sensorin tiedot (enintään 10 tunnin ajalta) tulevat pumpun näyttöön. Sensori pyytää kalibroimaan laitteen 2 tunnin kuluessa, jotta sensori voi jatkaa arvojen lukemista.
MiniMed™ 670G -insuliinipumppua ei voi asettaa lennonaikaiseen tilaan silloin, kun käytössä on automaattinen SmartGuard™-tila.
Vältä insuliinipumppujen altistamista voimakkaille magneettikentille, joita esiintyy esimerkiksi MRI-laitteissa. Kattavat testit ovat osoittaneet, että muut magneettilaitteet, kuten lentokenttien metallinpaljastimet, läpivalaisulaitteet tai radiopuhelimet, eivät vaikuta insuliinipumpun toimintaan.
Matkapuhelimet, langattomat puhelimet ja muut langattomaan viestintään perustuvat korkeataajuuksiset laitteet saattavat häiritä tietojen välittämistä glukoosimonitorista/lähettimestä insuliinipumppuun, mutta häiriöt eivät vaikuta itse tietoihin tai vahingoita pumppua tai mittaria. Tiedonsiirtoyhteys voidaan palauttaa siirtämällä tällaiset langattomat laitteet pois alueelta tai kytkemällä ne pois päältä.
Pumppua ei saa altistaa röntgenlaitteille, joita käytetään käsimatkatavaroihin tai ruumassa kuljetettaviin matkatavaroihin, eikä turvatarkastuksien vartaloskannereille (Full Body Scanner). Jos menet vartaloskannerin läpi, sinun on irrotettava infuusiosetti sekä insuliinipumppu ja CGM-laitteet (sensori ja lähetin) ennen skannausta. Jos haluat välttää laitteiden irrottamisen, pyydä vaihtoehtoista tarkastusta, jossa ei käytetä röntgensäteitä. Insuliinipumppu, infuusiosetti, säiliö ja CGM-järjestelmä kestävät altistumisen lentokentän turvatarkastuksissa käytettäville metallinpaljastimille ja lukulaitteille.
Pumppusi auttaa sinua hallitsemaan verensokeriarvojasi tehokkaasti myös matkustamisen aikana. Voit säätää bolusasetuksia entistä paremmin epäsäännöllistä ruokailua, tavallista suurempia tai pienempiä aterioita tai väliin jääviä aterioita varten.
Pumpun ansiosta voit myös helpommin tehdä muutoksia tavalliseen päivärytmiisi, esimerkiksi nukkua tavallista pidempään.
Se, miten sinun on valmistauduttava matkustamiseen ja mitä tarvitset mukaasi, riippuu matkasi määränpäästä ja kestosta. Jos lomakohteesi on lyhyen lennon päässä kotimaassa, sinun on huomioitava eri asioita kuin lentäessäsi usean aikavyöhykkeen päähän.
◾ Ylimääräiset paristot pumppua varten
◾ Insuliini (ja sopiva säilytyskotelo)
◾ Pumpun hoitotarvikkeet
◾ Insuliinikynä tai -ruiskut
◾ Ketoaineliuskat
◾ Glukagonpakkaus
◾ Verensokerin mittausvälineet
◾ Hiilihydraatteja hypoglykemian hoitamiseksi sekä ylimääräistä ruokaa, kuten helposti mukana kulkevia proteiinipatukoita
Muita huomioon otettavia asioita:
◾ Varmista että sinulla on lääkärisi ja hoitopaikkasi sekä diabeteksen hoidosta matkakohteessa vastaavan paikan tärkeimmät yhteystiedot
◾ Pidä mukanasi henkilötietokorttia, josta käy ilmi, että sinulla on diabetes ja käytät insuliinipumppua
◾ Voi myös olla järkevää ottaa mukaan lääkkeitä ripulia ja pahoinvointia varten
◾ Pumpun käyttöopas ja luettelo kaikista pumpun asetuksista
◾ Jos matkustat ulkomaille, voit halutessasi kirjoittaa kohdemaan kielellä ylös hyödyllisiä asioita, kuten: "Minulla on diabetes, antakaa minulle sokeria tai jotakin syötävää".
◾ Varmista, että voit viedä insuliinipumpun ja sen hoitotarvikkeet mukanasi kohdemaahan.
Kun matkustat lentokoneella, kuljeta lääkkeet, välipalat, pumpun tarvikkeet ja lääkärintodistus tai lääketieteellisissä hätätilanteissa käytettävä potilaskortti (Medical emergency card) käsimatkatavaroissa. Tämä on erityisen tärkeää, koska ruumassa kulkevat matkatavarat saattavat kadota ja lentosi voi viivästyä odottamatta pitkiäkin aikoja. Jos insuliini pakataan ruumassa kuljetettaviin matkatavaroihin, se voi altistua äärilämpötiloille (usein kovalle pakkaselle).
Hyvänä muistisääntönä on pakata mukaan kaksinkertainen määrä tarvikkeita verrattuna siihen, mitä tavallisesti tarvitsisit. Näin voit varautua mahdollisiin ongelmiin.
Pumpun tarvikkeet voivat olla toisessa maassa kalliimpia, eikä kaikkia tarvikkeita välttämättä edes ole saatavilla. Varmista asia soittamalla paikalliseen tuotetukeen, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä matkan aikana.
Emme voi antaa hoidollisia ohjeita siitä, miten basalannoksia olisi muutettava aikavyöhykkeiden ylittämistä varten. Kun suunnittelet matkaa, keskustele hoitopaikkasi kanssa matkasuunnitelmasta ja matkaa varten tarvittavista muutoksista.
Muistathan myös pitää mukanasi luettelon basalannoksista ja muista pumpun asetuksista.
Voit muuttaa pumpun asetukset matkakohteeseen sopiviksi milloin tahansa lennon aikana. Useimmat tekevät nämä muutokset saapuessaan matkakohteeseen. On kuitenkin tärkeää, että muutat pumpun kellonajan matkakohteen kellonajan mukaiseksi, sillä perusannoksen asetukset voivat olla hyvinkin erilaisia vuorokauden eri aikoina. Jos et muuta kellonaikaa, pumppu saattaa annostella sinulle liikaa insuliinia päivällä tai liian vähän insuliinia yöllä. Tämä voi olla vaarallista.
Muista myös muuttaa kellonaika takaisin, kun palaat kotimaahan.
Ehkä haluat viettää päivän rannalla loikoillen tai yksinkertaisesti pitää "vapaapäivän" pumpusta – tilapäinen pistoksille siirtyminen on helpompaa, jos suunnittelet asian etukäteen. Seuraavat ohjeet auttavat sinua ja hoitohenkilöstöäsi laatimaan suunnitelman juuri sinua varten.
Huomaa: Ohjeissa on perusolettamuksena, että jatkat pikavaikutteisen pumppuinsuliinisi käyttöä, mutta otat insuliinin pistoksina.
Jos haluat lisätietoa hoidosta insuliinipumpun ollessa irrotettuna, ota yhteyttä hoidostasi vastaavaan hoitohenkilöstöön. Jos haluat lisätietoa Medtronicin insuliinipumppujen toimintojen käytöstä, ota yhteys tuotetukeemme.
Enintään 1 tunti
◾ Mittaus: Tarkista verensokeri (VS) ennen pumpun irrottamista
◾ Basal: Pistoksia ei tarvita
◾ Liikunta: Tarkista VS-arvo ennen liikuntaa, sen puolessa välissä ja sen jälkeen. Seuraa glukoosiarvojasi 24 tunnin ajan raskaan liikunnan jälkeen. Vähennä insuliiniannoksia (basal ja bolus) asianmukaisesti.
◾ Bolus: Kata hiilihydraatit ottamalla pistos (tai ota pumppu uudelleen käyttöön ja annostele bolus) insuliini-hiilihydraattisuhteen ja VS-arvon mukaisesti. Korjaa korkea VS-arvo ottamalla pistos (pistoksia) (tai ottamalla pumppu uudelleen käyttöön ja annostelemalla bolus) korjauskaavan mukaisesti. Jos VS-arvo on yli 13 mmol/l, tarkista ketoaineet.
Enintään 4 tuntia
◾ Mittaus: Tarkista VS-arvo ennen pumpun irrottamista, ennen aterioita sekä 3. ja 4. tunnin kohdalla
◾ Basal: Ota pistoksena insuliinimäärä, joka vastaa väliin jäänyttä basalmäärää
◾ Liikunta: Tarkista VS-arvo ennen liikuntaa, sen puolessa välissä ja sen jälkeen. Seuraa glukoosiarvojasi 24 tunnin ajan raskaan liikunnan jälkeen. Vähennä insuliiniannoksia (basal ja bolus) asianmukaisesti.
◾ Bolus: Kata hiilihydraatit ottamalla pistos (tai ota pumppu uudelleen käyttöön ja annostele bolus) insuliini-hiilihydraattisuhteen ja VS-arvon mukaisesti. Korjaa korkea VS-arvo ottamalla pistos (pistoksia) (tai ottamalla pumppu uudelleen käyttöön ja annostelemalla bolus) korjauskaavan mukaisesti. Jos VS-arvo on yli 13 mmol/l, tarkista ketoaineet.
Yön yli
◾ Mittaus: Tarkista VS-arvo ennen nukkumaan menoa ja aseta muistutus mittauksesta 3–4 tunnin välein
◾ Basal: Ota neljän tunnin välein pistoksena insuliinimäärä, joka vastaa väliin jäänyttä basalmäärää
◾ Liikunta: Tarkista VS-arvo ennen liikuntaa, sen puolessa välissä ja sen jälkeen. Seuraa glukoosiarvojasi 24 tunnin ajan raskaan liikunnan jälkeen. Vähennä insuliiniannoksia (basal ja bolus) asianmukaisesti.
◾ Bolus: Kata hiilihydraatit ottamalla pistos (tai ota pumppu uudelleen käyttöön ja annostele bolus) insuliini-hiilihydraattisuhteen ja VS-arvon mukaisesti. Korjaa korkea VS-arvo ottamalla pistos (pistoksia) (tai ottamalla pumppu uudelleen käyttöön ja annostelemalla bolus) korjauskaavan mukaisesti. Jos VS-arvo on yli 13 mmol/l, tarkista ketoaineet.
Enintään 24 tuntia (tai pidempään)
◾ Mittaus: Tarkista VS-arvo ennen aterioita, 3–4 tunnin välein ja ennen nukkumaanmenoa
◾ Basal: Ota neljän tunnin välein pistoksena insuliinimäärä, joka vastaa väliin jäänyttä basalia
◾ Liikunta: Tarkista VS-arvo ennen liikuntaa, sen puolessa välissä ja sen jälkeen. Seuraa glukoosiarvojasi 24 tunnin ajan raskaan liikunnan jälkeen. Vähennä insuliiniannoksia (basal ja bolus) asianmukaisesti.
◾ Bolus: Kata hiilihydraatit ottamalla pistos (tai ota pumppu uudelleen käyttöön ja annostele bolus) insuliini-hiilihydraattisuhteen ja VS-arvon mukaisesti. Korjaa korkea VS-arvo ottamalla pistos (pistoksia) (tai ottamalla pumppu uudelleen käyttöön ja annostelemalla bolus) korjauskaavan mukaisesti. Jos VS-arvo on yli 13 mmol/l, tarkista ketoaineet.
Yli 1 vuorokausi
◾ Mittaus: Tarkista VS-arvot säännöllisesti, jotta voit seurata arvojen kehittymistä mahdollisimman tarkasti
◾ Basal: Hoidostasi vastaava hoitohenkilöstö voi tarvittaessa määrätä sinulle pikavaikutteisen insuliinin sijaan pitkävaikutteista insuliinia kattamaan basaltarpeen
◾ Liikunta: Tarkista VS-arvo ennen liikuntaa, sen puolessa välissä ja sen jälkeen. Seuraa glukoosiarvojasi 24 tunnin ajan raskaan liikunnan jälkeen. Vähennä insuliiniannoksia (basal ja bolus) asianmukaisesti.
◾ Bolus: Kata hiilihydraatit ottamalla pistos (tai ota pumppu uudelleen käyttöön ja annostele bolus) insuliini-hiilihydraattisuhteen ja VS-arvon mukaisesti. Korjaa korkea VS-arvo ottamalla pistos (pistoksia) (tai ottamalla pumppu uudelleen käyttöön ja annostelemalla bolus) korjauskaavan mukaisesti. Jos VS-arvo on yli 13 mmol/l, tarkista ketoaineet.
Pitkien lentojen aikana on hyvä jaloitella ja juoda runsaasti vettä. Tämä auttaa välttämään veritulppia, joita lentomatkat saattavat aiheuttaa niin diabetesta sairastaville kuin muillekin.
Glukoosiarvot voivat nousta liian korkeiksi tai laskea liian mataliksi stressin, aktiivisuustason tai aterioiden muutosten takia, joten verensokeri on mitattava tavallista useammin.
Matkustaminen Yhdysvalloissa
◾ Lääkärintodistukset eivät Yhdysvalloissa enää riitä todisteeksi lääketieteellisestä tarpeesta, jos joudut kuljettamaan mukanasi ruiskuja. Jotta voit ottaa ruiskut ja muut insuliinin annosteluun tarvittavat välineet mukaasi lentokoneeseen, sinun on esitettävä viranomaisille insuliinisäiliö, jonka lääkesisältöä koskevassa, etukäteen painetussa etiketissä mainitaan selvästi kyseisen lääkkeen sisältö. Poikkeuksia ei tehdä. Jos lääkärin kirjoittamaa lääkereseptiä ei ole kiinnitetty insuliinipakkauksen ulkopuolelle, myös se on otettava mukaan.
◾ Lähtöselvitys Yhdysvalloissa, myös sisäisillä lennoilla, on tehtävä kaksi tuntia ennen lentoa, jotta ehdit kulkea läpi kaikista turvatarkastuksista
◾ Sinun on Yhdysvalloissa ilmoitettava turvatarkastushenkilöstölle, että sinulla on diabetes ja käytät insuliinipumppua ja että kuljetat hoitotarvikkeita mukanasi
Magneettitutkimuksissa käytetään erittäin voimakkaita magneettikenttiä ja radiotaajuussignaaleja, joiden avulla saadaan kuvia sisäelimistä ja kehon sisäisistä rakenteista. Nämä voimakkaat magneettikentät voivat vaurioittaa pumppua ja jopa vetää sen irti kehostasi. Voit huoletta käyttää infuusiosettejä (jotka eivät sisällä metallia). Näitä ovat kaikki Mio™-tuoteperheen infuusiosetit, Quick-set™ ja Silhouette™.
Ennen magneetti-, röntgen- tai TT-kuvausta, diatermiahoitoa tai muuta altistumista säteilylle sinun on irrotettava pumppu, lähetin ja glukoosisensori ennen siirtymistäsi toimenpidehuoneeseen.
Jos haluat lisätietoa tietystä tutkimuksesta ja sen mahdollisesta vaikutuksesta pumppuusi, ota yhteyttä tuotetukeemme.
Kun sairastut, diabeteksen hoitaminen voi tuntua työläältä. Sinun on kuitenkin huolehdittava hoidosta. Jos olet liian sairas seuraamaan diabetestasi itse, pyydä apua ystävältäsi tai perheenjäseneltäsi. Jos et saa itsellesi apua, ota yhteyttä hoitopaikkaasi.
Diabeteksen hoito sairauden tai tulehduksen aikana edellyttää, että testaat verensokeriarvoja ja ketoaineita säännöllisesti. Sairaudet ja tulehdukset rasittavat elimistöä tavallista enemmän ja nostavat usein verensokeria. Insuliinipumpun avulla voit nopeasti ja helposti muuttaa insuliinin annostelua sairauksien tai tulehduksien takia. Vaikka et söisi mitään, tarvitset kuitenkin insuliinia.
Verensokerimittausten tulosten perusteella voit päätellä riittääkö basalinsuliini kattamaan insuliinitarpeesi, vai pitääkö annosta lisätä korjausboluksilla tai lisäämällä basalannosta tai ryhtymällä molempiin toimiin. Tarkista omat sairausajan ohjeesi hoitopaikastasi.
Yleiset ohjeet sairauspäiville:
◾ Mittaa verensokeri ja ketoaineet 2 tunnin välein ympäri vuorokauden.
◾ Kirjaa tarkasti ylös verensokeriarvot, ketoaineet, lääkitys, kuume ja kaikki muut oireet.
◾Harkitse lisäannosta insuliinia, jos verensokeriarvo on 14 mmol/l tai korkeampi ja jos ketoaineiden määrä on keskitasoa tai korkea.
◾Pidä mielessä, että vaikka verensokeriarvosi olisivat tavoitealueella, tarvitset ylimääräistä insuliinia ja nesteitä, jos virtsassa esiintyy ketoaineita.
Jos oksennat, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, jotta sinulle voidaan antaa nesteitä ja insuliinia niin, että tilasi ei pääse kehittymään diabeettiseen ketoasidoosiin asti.
Pidä aina kotonasi ja matkustamisen aikana matkatavaroissa seuraavia:
◾ Sokeripitoisia nesteitä (virvoitusjuomat, kolajuomat tai vastaavat, karkit, hyytelöt jne.), joita voit nauttia kiinteän ruoan sijaan
◾ Sokerittomia nesteitä (vähäkaloriset juomat, lihaliemi, kanaliemi), joilla voit hoitaa nestehukkaa
◾ Kuumemittari
◾ Lääkkeet kuumeen, yskän, tukkoisuuden, pahoinvoinnin ja oksentelun varalta
◾ Ylimääräisiä testiliuskoja verensokerin ja ketoaineiden mittausta varten
◾ Glukagonpakkaus vakavan hypoglykemian varalta
Ehkä haluat viettää päivän rannalla loikoillen tai yksinkertaisesti pitää "vapaapäivän" pumpusta – väliaikainen palaaminen pistoksiin on helpompaa, jos suunnittelet asian etukäteen. Seuraavat ohjeet auttavat sinua ja hoitohenkilöstöäsi laatimaan suunnitelman juuri sinua varten.
Huomaa: Ohjeissa on perusolettamuksena, että jatkat pumppuinsuliinin (useimmiten pikavaikutteisen Humalog®- tai NovoLog®-insuliinin) käyttöä, mutta otat insuliinin pistoksina.
Jos haluat lisätietoa hoidosta insuliinipumpun ollessa irrotettuna, ota yhteyttä hoidostasi vastaavaan hoitohenkilöstöön. Jos haluat lisätietoa Medtronic Diabetes -insuliinipumppujen toimintojen käytöstä, ota yhteys Medtronic Diabetes -asiakaspalveluun.
Humalog on Eli Lilly and Company -yhtiön rekisteröity tavaramerkki.
NovoRapid on Novo Nordisk A/S -yhtiön rekisteröity tavaramerkki.
Enintään 1 tunti
◾Testaus: Tarkista verensokeri (VS) ennen irrottamista
◾Perusannos: Pistoksia ei tarvita
◾Liikunta: Tarkista VS ennen liikuntaa, sen puolessa välissä ja sen jälkeen; seuraa tarkasti 24 tunnin ajan raskaasta liikunnasta. Vähennä annoksia (perus- ja lisäannokset) asianmukaisesti
◾Lisäannos: Kata hiilihydraatit ottamalla pistos (tai ota pumppu uudelleen käyttöön / annostele lisäannos) insuliini-hiilihydraattisuhteen ja VS-arvon mukaisesti. Korjaa korkea VS-arvo ottamalla pistos (pistoksia) (tai ottamalla pumppu uudelleen käyttöön / annostelemalla lisäannos) korjauskaavan mukaisesti. Jos VS > 13 mmol/l, tarkista ketonit
Enintään 4 tuntia
◾Testaus: Seuraa VS-arvoja ennen irrottamista, ennen aterioita sekä 3. ja 4. tunnin kohdalla
◾Perusannos: Ota pistos, joka vastaa väliin jäänyttä perusannosta
◾Liikunta: Tarkista VS ennen liikuntaa, sen puolessa välissä ja sen jälkeen; seuraa tarkasti 24 tunnin ajan raskaasta liikunnasta. Vähennä annoksia (perus- ja lisäannokset) asianmukaisesti
◾Lisäannos: Kata hiilihydraatit ottamalla pistos (tai ota pumppu uudelleen käyttöön / annostele lisäannos) insuliini-hiilihydraattisuhteen ja VS-arvon mukaisesti. Korjaa korkea VS-arvo ottamalla pistos (pistoksia) (tai ottamalla pumppu uudelleen käyttöön / annostelemalla lisäannos) korjauskaavan mukaisesti. Jos VS on yli 13 mmol/l, tarkista ketonit
Yön yli
◾Testaus: Seuraa VS-arvoja ennen nukkumaan menoa ja aseta laite muistuttamaan testauksesta 3–4 tunnin välein
◾Perusannos: Ota neljän tunnin välein pistos, joka vastaa väliin jäänyttä perusannosta
◾Liikunta: Tarkista VS ennen liikuntaa, sen puolessa välissä ja sen jälkeen; seuraa tarkasti 24 tunnin ajan raskaasta liikunnasta. Vähennä annoksia (perus- ja lisäannokset) asianmukaisesti
◾Lisäannos: Kata hiilihydraatit ottamalla pistos (tai ota pumppu uudelleen käyttöön / annostele lisäannos) insuliini-hiilihydraattisuhteen ja VS-arvon mukaisesti. Korjaa korkea VS-arvo ottamalla pistos (pistoksia) (tai ottamalla pumppu uudelleen käyttöön / annostelemalla lisäannos) korjauskaavan mukaisesti. Jos VS on yli 13 mmol/l, tarkista ketonit
Enintään 24 tuntia (tai pidempään)
◾Testaus: Tarkista VS ennen aterioita, 3–4 tunnin välein ja ennen nukkumaan menoa
◾Perusannos: Ota neljän tunnin välein pistos, joka vastaa väliin jäänyttä perusannosta
◾Liikunta: Tarkista VS ennen liikuntaa, sen puolessa välissä ja sen jälkeen; seuraa tarkasti 24 tunnin ajan raskaasta liikunnasta. Vähennä annoksia (perus- ja lisäannokset) asianmukaisesti
◾Lisäannos: Kata hiilihydraatit ottamalla pistos (tai ota pumppu uudelleen käyttöön / annostele lisäannos) insuliini-hiilihydraattisuhteen ja VS-arvon mukaisesti. Korjaa korkea VS-arvo ottamalla pistos (pistoksia) (tai ottamalla pumppu uudelleen käyttöön / annostelemalla lisäannos) korjauskaavan mukaisesti. Jos VS on yli 13 mmol/l, tarkista ketonit
Yli 1 vuorokausi:
◾Testaus: Seuraa VS-arvoja säännöllisesti, jotta voit seurata arvojen kehittymistä mahdollisimman tarkasti
◾Perusinsuliini: Hoidostasi vastaava hoitohenkilöstö voi tarvittaessa määrätä sinulle nopeavaikutteisen insuliinin sijaan pitkävaikutteista insuliinia
◾Liikunta: Tarkista VS ennen liikuntaa, sen puolessa välissä ja sen jälkeen; seuraa tarkasti 24 tunnin ajan raskaasta liikunnasta. Vähennä annoksia (perus- ja lisäannokset) asianmukaisesti
◾Lisäannos: Kata hiilihydraatit ottamalla pistos (tai ota pumppu uudelleen käyttöön / annostele lisäannos) insuliini-hiilihydraattisuhteen ja VS-arvon mukaisesti. Korjaa korkea VS-arvo ottamalla pistos (pistoksia) (tai ottamalla pumppu uudelleen käyttöön / annostelemalla lisäannos) korjauskaavan mukaisesti. Jos VS on yli 13 mmol/l, tarkista ketonit
Kesäaikamuistutus
Laite ei päivitä automaattisesti kellonaikaa kesäaikaan, joten sinun on tehtävä tämä manuaalisesti kesäajan vaihtuessa. Ajan muuttaminen onnistuu helposti.
Saat ohjeet napsauttamalla laitteesi mallia seuraavasta luettelosta.
Edellä lueteltujen asiakirjojen avaamiseen tai tulostamiseen tarvitset Adobe Reader -ohjelman. Muista myös synkronoida tietokoneesi ja laitteesi kellot, jotta tietojen kellonaika pysyy tarkkana käytettäessä Medtronicin CareLink™ Personal -ohjelmistoa tai SolutionsTM-ohjelmistoa pumpun tietojen siirtämiseen. Tukea Windows-tietokoneen kellonajan asettamiseen saat osoitteesta www.microsoft.com.