Elämää pumpun kanssa

Diabetes ja syöminen

Tärkeä osa diabeteksen hallintaa on sen ymmärtäminen, mistä diabeteksessa on kyse ja mikä vaikutus ruoalla on verensokeriarvoihin. Diabeetikon ei tarvitse noudattaa mitään erityistä ruokavaliota, mutta erilaiset ruoat voivat vaikuttaa verensokkeriarvoihin eri tavoin. Ruokasuunnittelu, hiilihydraattien saannin ymmärtäminen ja verensokeriarvojen säännöllinen seuranta ovat kaikki tärkeitä osa-alueita diabeteksen hallinnassa.
 
Aterioiden suunnittelu on aloitettava hiilihydraattien laskennasta. Kun tämä taito on hallussa, insuliinitarpeeseen voidaan vastata tarkasti ja ruoka-aineet voi valita entistä vapaammin.
 

 

ESIMERKKEJÄ SIVUN SISÄLLÖSTÄ

 • Ymmärrä hiilihydraattien vaikutus diabeteksen hallintaan
 • Lue pumppua käyttävästä Fabiennesta
 • Ota selvää, miten insuliinipumput voivat helpottaa diabeteksen hallintaa

 

Saadessani diagnoosin HbA1c-arvoni oli 11 % (97 mmol/l). Aloitin monipistoshoidon mutta en laskenut hiilihydraatteja, joten minun oli syötävä sama määrä hiilihydraatteja ja vihanneksia joka päivä. Se kävi aika tylsäksi. Kun ryhdyin laskemaan hiilihydraatteja, päivittäinen elämäni koheni. Kun sitten aloitin insuliinipumpun käytön, oli selvää että diabetekseni hallinta oli parempaa kuin pistoshoidossa. Kolmen kuukauden kuluttua HbA1c:ni putosi 8 prosentista 5,6 prosenttiin! Nyt syön normaaleja aterioita kuten kaikki muutkin ja ravintolassa tilaan mitä haluan. Kun lautaseni saapuu, otan vain tarvittavan lisäannoksen ilman pistosta. Pumpun käyttäminen todellakin mahdollistaa minulle paremman diabeteksen hallinnan!

- FABIENNE

Kaikki ruoka voidaan jakaa kolmeen pääravintoaineluokkaan: proteiini, rasva  tai hiilihydraatti. Näistä kolmesta merkittävin glukoosiarvoihin (verensokeriin) vaikuttava ravintoaine on hiilihydraatti. Kun nautit hiilihydraattia, se muuttuu glukoosiksi (sokeriksi). Glukoosi siirtyy verenkiertoon ja nostaa verensokeriarvoja, mikä alkaa yleensä 15 minuutin kuluttua syömisestä sen mukaan, millaista ruokaa olet syönyt. Tällöin tarvitaan insuliinia, jolla glukoosin muodossa oleva sokeri siirretään verenkierrosta soluihin energiaksi.

 
Kun tiedät, miten ruoan sisältämä hiilihydraattimäärä lasketaan, on helpompi selvittää tarvittava insuliinimäärä. Kyse on siis hiilihydraattien laskennasta.
 

Mitkä ruoat sisältävät hiilihydraatteja?

 • Tärkkelykset: leivät, murot, keksit, riisi, pasta ja vilja
 • Tärkkelyspitoiset vihannekset: perunat, herneet, pavut ja maissi
 • Hedelmät ja tuoremehut
 • Maito ja jogurtti
 • Makeat herkut: hunaja, pöytäsokeri, siirappi, hillo, makeiset, urheilujuomat, pikkuleivät, kakut, leivonnaiset, jäätelö ja vanukkaat

Kaksi tapaa laskea hiilihydraatteja:

 • Hiilihydraattien vaihto
  Kyseinen järjestelmä perustuu 10 g hiilihydraatteja sisältäviin laskennallisiin ruoka-annoksiin. Jokainen 10 gramman annos vastaa yhtä vaihtoa, hiilihydraattivalintaa tai hiilihydraattiannosta.
 • Hiilihydraattien grammalaskenta
  Kyseinen järjestelmä perustuu kunkin aterian punnitsemiseen ja täsmällisen hiilihydraattimäärän laskemiseen. Hyviä apuvälineitä hiilihydraattien grammalaskentaan ovat puntarit, ruokien etiketit, ravintoaineluettelot ja keittokirjat.

Leipäviipale on varsin erilainen Ranskassa kuin Yhdysvalloissa tai Nepalissa. Pumppuni ansiosta voin säätää lisäannostani, joten kaikki käy helpommin.

- DELPHINE

GLUKOOSIARVOJEN PITÄMINEN HALLINNASSA

'Diabeteksen hoidossa on tärkeää ottaa huomioon monia tekijöitä, kuten verensokeriseuranta, hiilihydraattien saanti,  liikunta ja insuliinintarve. Näin voidaan varmistaa hyvä diabeteksen hallinta ja pienentää komplikaatioiden riskiä.
HbA1c-tavoitteen saavuttaminen ja ylläpitäminen ja hypoglykemiariskin samanaikainen minimoiminen voi olla haastavaa. Ymmärtämällä kehon tarpeet ja ruoan vaikutus sekä oppimalla, miten glukoosiarvot voidaan pitää suositellulla tasolla, diabetesta on kuitenkin mahdollista hallita tehokkaasti. 
 
HbA1c: tärkeä mittausarvo, jonka avulla seurataan diabeteksen hoitotasapainoa mittaamalla punasoluihin kiinnittyneen glukoosin määrää viimeksi kuluneiden 2–3 kuukauden aikana.
 
Miten sitten voin diabeetikkona hallita glukoosiarvojani paremmin ja saada joustavuutta syömiseen?

Diabetes, syöminen ja insuliinipumput

'Ruokavaliolla on keskeinen merkitys diabeteksen hallinnassa ja glukoosiarvojen pitämisessä hyvinä. Monipistoshoitoa käytettäessä voi olla vaikeampaa hallita aterioiden viivästymistä, aterioiden jäämistä väliin tai ruokavalion muuttumista. Insuliinipumppu helpottaa ruokailun hallintaa ja ateriatyyppejä ja -aikoja voidaan valita joustavammin.
 
Insuliinipumppu on pieni laite, joka vastaa kooltaan matkapuhelinta. Sitä voi kantaa helposti mukana vyöllä, taskussa tai jopa rintaliiveihin kiinnitettynä.
 
Insuliinipumpun avulla sinä ja hoitava lääkäri/hoitaja voitte paremmin jäljitellä terveen haiman insuliinituotantoa annostelemalla pieniä määriä pikavaikutteista insuliinia ympäri vuorokauden. Pumpun avulla voi säätää annostelua paremmin erityisesti aterioiden jälkeen ja öisin, mikä auttaa parantamaan diabeteksen hallintaa.
 
Kliiniset tutkimukset* vahvistavat, että monet eri-ikäiset tyypin 1 diabeetikot, jotka siirtyvät monipistoshoidosta insuliinipumppuhoitoon, raportoivat elämänlaatunsa parantuneen ja hoitoa koskevan tyytyväisyytensä lisääntyneen.

Kun aloitin monipistoshoidon, otin kaksi pitkävaikutteista insuliinipistosta aina samaan kellonaikaan, joten minun oli herättävä aikaisin myös viikonloppuisin. Koska en laskenut hiilihydraatteja, minun oli syötävä joka päivä sama määrä ruokaa ja vihanneksia. Se oli aika tylsää. Nyt kun käytän hiilihydraattien laskentaa ja pumppuni Bolus Wizard -toimintoa, en totta puhuen voi käsittääkään miten selvisin ennen!

- FABIENNE

MITEN MINIMED® 640G -INSULIINIPUMPPU HELPOTTAA GLUKOOSIARVOJEN HALLINTAA?

MiniMed® 640G -insuliinipumppu mahdollistaa paremman glukoosinhallinnan, sillä sen avulla voidaan säätää annettavan insuliinin määrää ja vähentää näin hyper- ja hypoglykemioiden riskiä. Insuliinipumppuhoidon käyttäjät voivat hyötyä seuraavista:

 • Helpompi annostus
  Insuliinintarpeen laskeminen voi olla monimutkainen tehtävä, sillä huomioon on otettava monia eri seikkoja. MiniMed 640G -insuliinipumpun sisäänrakennettu Bolus Wizard® -toiminto auttaa varmistamaan tarkan annostuksen ottamalla huomioon kehossa jo olevan insuliinin, senhetkisen glukoositason, aterian hiilihydraattimäärän sekä henkilökohtaiset insuliiniasetukset.
 • Vähemmän pistoksia
  Insuliinipumpusta ohjelmoitu tarkka määrä pikavaikutteista insuliinia annostellaan helposti irrotettavan ja 2–3 päivän välein vaihdettavan infuusiosetin kautta. 
 • Enemmän joustavuutta
  MiniMed 640G -insuliinipumppu on nopeasti mukautettavissa liikuntaan, sairauteen tai pienten lisäannosten annosteluun välipaloja varten. Tämä käy helposti napin painalluksella, ilman toistuvia pistoksia. Pumpussa on myös tilapäinen perusannos - toiminto, jossa perusinsuliiniannosta pienennetään suhteellisesti esimerkiksi liikunnan yhteydessä.
 • Mukavampi käyttää
  MiniMed 640G -insuliinipumpun etuihin kuuluu myös langaton glukoosimittari. Tämä mittari lähettää glukoosiarvot automaattisesti pumpulle ja mahdollistaa näin tarkemmat Bolus Wizard -laskelmat. Se tallentaa nämä tiedot pumpun muistiin, johon tallentuvat myös insuliiniannoksesi.

SOPIIKO INSULIINIPUMPPU MINULLE?

Monet tyypin 1 diabeetikot voivat hyötyä insuliinipumpusta. Jos koet jotakin seuraavista, voit todennäköisesti saada diabeteksen paremmin hallintaan insuliinipumpun avulla:

 • Huolet pitkäaikaiskomplikaatioista
 • Pitkäaikaiskomplikaatioiden ensimmäiset oireet
 • Pistospelko
 • Vaikeudet hallita korkeita ja matalia arvoja
 • Hypoglykemioiden pelko, erityisesti öisin
 • HbA1c-taso tavoitealueen ulkopuolella
 • Vaikeus tnnistaa hypoglykemioita
 • Joustavuuden halu jokapäiväisessä elämässä

Paras tapa pitää glukoosiarvot hyvällä tasolla on mitata verensokeri vähintään 4 kertaa päivässä ja säätää hoitoa tarpeen mukaan. MiniMed® 640G -insuliinipumpun ja sen Bolus Wizard -toiminnon avulla on mahdollista parantaa diabeteksen hallintaa.

MINIMED® 640G -INSULIINIPUMPUN LISÄTOIMINNOT

MiniMed 640G -insuliinipumppuun on saatavana myös integroituja lisätoimintoja: jatkuva glukoosinseuranta (CGM) ja CareLink™ -hoidonhallintaohjelmisto.

CGM-järjestelmällä varustettu MiniMed 640G -insuliinipumppu on nykyisin ainoa insuliinipumppu, jonka SmartGuard®-toiminto voi auttaa vähentämään hypoglykemian vaikutuksia.* Jos glukoosiarvot laskevat vaarallisen mataliksi, SmartGuard voi ennakoida matalan glukoositason lähestymisen 30 minuuttia etukäteen ja pysäyttää insuliinin annostelun automaattisesti. Kun glukoosiarvot palaavat normaaleiksi, SmartGuard jatkaa automaattisesti insuliinin annostelua. Tämä voi olla suuri etu verrattuna verensokerin omaseurantaan, sillä integroitu MiniMed-järjestelmä varoittaa sinua ennen kuin esiasetetut kynnysarvot ohitetaan, näyttäen myös senhetkiset glukoositrendit.

LÄHTEET

 • *Viitteet säilytetään arkistoituina ja ovat saatavana pyydettäessä; ota yhteyttä paikalliseen Medtronic-edustajaan.

 

Tämän verkkosivuston sisältö ja kaikki sen sisältämät tiedot esitetään vain tiedotustarkoituksessa, eikä niillä ole tarkoitus millään tavoin korvata lääketieteen ammattilaisten antamia neuvoja, diagnooseja tai hoitoa. Esitetyt potilaskertomukset ovat yksittäisiin tapauksiin liittyviä kokemuksia. Hoitovasteet voivat vaihdella potilaan mukaan. Keskustele aina lääkärisi kanssa diagnoosista ja hoitoa koskevista tiedoista ja varmista, että ymmärrät nämä tiedot ja noudatat ohjeita huolellisesti. Medtronic ei vastaa vahingoista tai vaurioista, jotka aiheutuvat tai joiden väitetään aiheutuvan suoraan tai välillisesti tämän verkkosivuston sisältämistä tiedoista. Luettelo käyttöaiheista, vasta-aiheista, varotoimista, varoituksista ja mahdollisista haittavaikutuksista on kunkin tuotteen käyttöohjeissa.

© 2016 Medtronic International Trading Sarl™. Kaikki oikeudet pidätetään. Mitään tämän sivuston osaa ei saa jäljentää tai hyödyntää missään muodossa eikä millään tavoin ilman Medtronic International Trading Sarl -yhtiön lupaa. MiniMed, Bolus Wizard, SMARTGUARD, Guardian, Enlite ja CareLink ovat Medtronic, Inc.:n ja sen tytäryhtiöiden tavaramerkkejä. CONTOUR on Ascensia Diabetes Care Finland Oy:n tavaramerkki.