Elämää pumpun kanssa

Diabetes ja matkustaminen

Matkailu työn merkeissä tai vapaa-aikana on monilla tärkeä osa elämää, olipa kyse autoilusta tai lentämisestä. Matkustaminen voi häiritä tavanomaisia päivärutiineja, kuten aterioita ja nukkumista. Tyypin 1 diabeteksen kanssa tämä voi muodostua aikamoiseksi seikkailuksi. 
 
Matkustaminen edellyttää hyvää varusteiden hallintaa, mutta hyvällä valmistautumisella tyypin 1 diabeteksen ei pitäisi yleisesti ottaen rajoittaa tai estää kenenkään matkustushaaveita.

ESIMERKKEJÄ SIVUN SISÄLLÖSTÄ

 • Tutustu matkustamiseen diabeetikkona
 • Lue pumppua käyttävästä Delphinesta
 • Ota selvää, miten insuliinipumput voivat helpottaa diabeteksen hallintaa

Delphine, insuliinipumpun käyttäjä

Olin 16-vuotias, kun selvisi, että minulla on diabetes ja seuraavat 13 vuotta hoidin sairautta monipistoshoidolla. Sitten suostuin koittamaan jatkuvaa ihonalaista insuliiniannostelua juoksukilpailun aikana ja tajusin että insuliinipumpun avulla diabeteksen hallinta oli paljon, paljon helpompaa. Yksi tärkeä etu tulee esiin matkustaessa lentokoneella. Insuliinipumpullani voin helposti säätää perusannokseni kattamaan kaikki aikaerot ja otan lisäannoksen kun ateriani saapuu. Näin voin nauttia matkustamisesta eikä minun tarvitse huolehtia diabeteksesta ja sen hoitamisesta. Minusta se on aivan mahtavaa.

- DELPHINE

GLUKOOSIARVOJEN PITÄMINEN HALLINNASSA

Diabeteksen hoidossa on tärkeää ottaa huomioon monia tekijöitä, kuten verensokeriseuranta, hiilihydraattien saanti, liikunta ja insuliinintarve. Näin voidaan varmistaa hyvä diabeteksen hallinta ja pienentää komplikaatioiden riskiä.

HbA1c-tavoitteen saavuttaminen ja ylläpitäminen ja hypoglykemiariskin samanaikainen minimoiminen voi olla haastavaa. Diabetesta on mahdollista hallita tehokkaasti ymmärtämällä kehon tarpeet ja oppimalla, miten glukoosiarvot voidaan pitää suositellulla tasolla.

HbA1c: tärkeä mittausarvo, jonka avulla seurataan diabeteksen hoitotasapainoa mittaamalla punasoluihin kiinnittyneen glukoosin määrää viimeksi kuluneiden 2–3 kuukauden aikana.

Miten sitten voin diabeetikkona hallita glukoosiarvojani paremmin matkustaessani?

Diabetes, matkustaminen ja insuliinipumput

Mukautuminen normaalien rutiinien, esimerkiksi syömisen ja nukkumisen muutoksiin, voi olla helpompaa jos käytät pumppua. Matkoilla voi olla vaikeaa hallita aterioiden viivästymistä tai väliin jäämistä sekä erilaisia ruokavalioita. Insuliinipumppu voi helpottaa ateriavaihtoehtojen valintaa ja hallintaa ja lisätä joustavuutta matkoilla. Insuliinipumppu mahdollistaa lisäannosten säätämisen jos aterioidaan erikoisiin aikoihin. Esimerkiksi välipalojen yhteydessä voit ottaa useita pieniä lisäannoksia, tai jos et ole varma uusien ruokalajien hiilihydraattipitoisuudesta, voit ottaa korjaavia lisäannoksia. Insuliinipumpun käyttöä ei ole rajoitettu kaupallisessa liikenteessä, joten voit matkustaa haluamallasi tavalla minne tahansa. 
 
Tarkista matkaa suunnitellessasi Medtronicin kansainväliset toimipisteet verkkosivustoltamme: www.medtronicdiabetes.com/contact/international-locations
 
Insuliinipumppu on pieni laite, joka vastaa kooltaan matkapuhelinta. Sitä voi kantaa helposti mukana vyöllä, taskussa tai jopa rintaliiveihin kiinnitettynä.
 
Pumpun avulla sinä ja hoitotiimisi voitte jäljitellä paremmin tapaa, jolla terve haima hoitaa insuliinin perusannostuksen kehossa tuottamalla pieniä määriä nopeavaikutteista insuliinia päivin ja öin. Pumppu voi auttaa hallitsemaan insuliiniannoksen säätämistarvetta paremmin erityisesti aterioiden jälkeen ja öisin, ja siten se auttaa parantamaan glukoosinhallintaa. 
 
Kliiniset tutkimukset* vahvistavat, että kaikenikäiset tyypin 1 diabetesta sairastavat potilaat, jotka siirtyvät monipistoshoidosta insuliinipumppuhoitoon, raportoivat elämänlaatunsa parantuneen ja hoitoa koskevan tyytyväisyytensä lisääntyneen.
 

Minusta pumppu on aivan poikkeuksellinen laite. Olen saanut itseluottamukseni takaisin ja luotan pumppuuni täysin. Nyt voin ajaa autoa ja elää täysillä rauhallisin mielin.

- FRANCESCO

MITEN MINIMED® 640G -INSULIINIPUMPPU VOI HELPOTTAA JOKAPÄIVÄISTÄ ELÄMÄÄ

MiniMed® 640G -insuliinipumppu mahdollistaa paremman diabeteksen hallinnan, sillä sen avulla voidaan säätää annettavan insuliinin määrää ja vähentää näin hyper- ja hypoglykemioiden riskiä. Insuliinipumppuhoidon käyttäjät voivat hyötyä seuraavista:

 • Helpompi annostus
  Helpompi annostus: Insuliinintarpeen laskeminen voi olla monimutkainen tehtävä, sillä huomioon on otettava monia eri seikkoja. MiniMed 640G -insuliinipumpun sisäänrakennettu Bolus Wizard® -toiminto auttaa varmistamaan tarkan annostuksen ottamalla huomioon kehossa jo olevan insuliinin, senhetkisen glukoositason, aterian hiilihydraattimäärän sekä henkilökohtaiset insuliiniasetukset.
 • Vähemmän pistoksia
  Insuliinipumpusta ohjelmoitu tarkka määrä pikavaikutteista insuliinia annostellaan helposti irrotettavan ja 2–3 päivän välein vaihdettavan infuusiosetin kautta. 
 • Enemmän joustavuutta
  MiniMed 640G -insuliinipumppu on nopeasti mukautettavissa liikuntaan, sairauteen tai pienten lisäannosten annosteluun välipaloja varten. Tämä käy helposti napin painalluksella, ilman toistuvia pistoksia.
 • Mukavampi käyttää
  MiniMed 640G -insuliinipumpun etuihin kuuluu myös langaton glukoosimittari. Tämä mittari lähettää glukoosiarvot automaattisesti pumpulle ja mahdollistaa näin tarkemmat Bolus Wizard -laskelmat. Se tallentaa nämä tiedot pumpun muistiin, johon tallentuvat myös insuliiniannoksesi.

SOPIIKO INSULIINIPUMPPU MINULLE?

Monet tyypin 1 diabeetikot voivat hyötyä insuliinipumpusta,
esimerkiksi MiniMed 640G -pumpusta. Jos koet jotakin seuraavista, voit todennäköisesti saada diabeteksen paremmin hallintaan insuliinipumpun avulla: 

 • Joustavuuden halu matkustamisen aikana
 • Pistospelko
 • Vaikeudet hallita korkeita ja matalia arvoja
 • OHbA1c-taso tavoitealueen ulkopuolella 
 • Vaikeus tunnistaa hypoglykemioita
 • Hypoglykemioiden pelko, erityisesti öisin
 • Huolet pitkäaikaiskomplikaatioista

MINIMED® 640G -INSULIINIPUMPUN LISÄTOIMINNOT 

MiniMed 640G -insuliinipumppuun on saatavana myös integroituja lisätoimintoja: jatkuva glukoosinseuranta (CGM) ja CareLink™ -hoidonhallintaohjelmisto.

CGM-järjestelmällä varustettu MiniMed 640G -insuliinipumppu on nykyisin ainoa insuliinipumppu, jonka SmartGuard®-toiminto voi auttaa vähentämään hypoglykemian vaikutuksia.* Jos glukoosiarvot laskevat vaarallisen mataliksi, SmartGuard voi ennakoida matalan glukoositason lähestymisen 30 minuuttia etukäteen ja pysäyttää insuliinin annostelun automaattisesti. Kun glukoosiarvot palaavat normaaleiksi, SmartGuard jatkaa automaattisesti insuliinin annostelua. Tämä voi olla suuri etu verrattuna glukoosiarvojen kotiseurantaan, sillä integroitu MiniMed-järjestelmä varoittaa sinua ennen kuin esiasetetut kynnysarvot ohitetaan, näyttäen myös senhetkiset glukoositrendit.


LÄHTEET

 • *Viitteet säilytetään arkistoituina ja ovat saatavana pyydettäessä; ota yhteyttä paikalliseen Medtronic-edustajaan.

 

Tämän verkkosivuston sisältö ja kaikki sen sisältämät tiedot esitetään vain tiedotustarkoituksessa, eikä niillä ole tarkoitus millään tavoin korvata lääketieteen ammattilaisten antamia neuvoja, diagnooseja tai hoitoa. Esitetyt potilaskertomukset ovat yksittäisiin tapauksiin liittyviä kokemuksia. Hoitovasteet voivat vaihdella potilaan mukaan. Keskustele aina lääkärisi kanssa diagnoosista ja hoitoa koskevista tiedoista ja varmista, että ymmärrät nämä tiedot ja noudatat ohjeita huolellisesti. Medtronic ei vastaa vahingoista tai vaurioista, jotka aiheutuvat tai joiden väitetään aiheutuvan suoraan tai välillisesti tämän verkkosivuston sisältämistä tiedoista. Luettelo käyttöaiheista, vasta-aiheista, varotoimista, varoituksista ja mahdollisista haittavaikutuksista on kunkin tuotteen käyttöohjeissa.

© 2016 Medtronic International Trading Sarl™. Kaikki oikeudet pidätetään. Mitään tämän sivuston osaa ei saa jäljentää tai hyödyntää missään muodossa eikä millään tavoin ilman Medtronic International Trading Sarl -yhtiön lupaa. MiniMed, Bolus Wizard, SMARTGUARD, Guardian, Enlite ja CareLink ovat Medtronic, Inc.:n ja sen tytäryhtiöiden tavaramerkkejä. CONTOUR on Ascensia Diabetes Care Finland Oy:n tavaramerkki.