Elämää pumpun kanssa

Diabetes ja liikunta

Liikunta ja urheilu ovat monille tärkeä osa elämää. Diabeteksen ei tarvitse muuttaa tätä. Itse asiassa liikunnalla voi olla myös keskeinen merkitys diabeteksen hallinnassa, sillä se parantaa verenkiertoa, vähentää sydänsairauksia ja auttaa pitämään painon hallinnassa.
 
Diabeteksen hallinta liikunnan yhteydessä edellyttää hieman ylimääräistä huomiota ja suunnittelua, jotta voit hallita diabetesta hyvin.
 

ESIMERKKEJÄ SIVUN SISÄLLÖSTÄ

 • Ymmärrä liikunnan merkitys diabeteksen hallinnassa
 • Lue pumppua käyttävästä Lydiasta
 • Ota selvää, miten insuliinipumput voivat helpottaa diabeteksen hallintaa

Lydia, insuliinipumpun käyttäjä

Kun minulla diagnosoitiin tyypin 1 diabetes, tajusin että minun oli tehtävä kovasti töitä asioiden eteen. Jatkoin urheilua ja kuulun edelleen Alankomaiden naisten karatemaajoukkueeseen. Ottamalla asioista selvää löysin tasapainon diabeteksen ja muun elämän (urheilu, työ jne.) välillä.

- LYDIA

GLUKOOSIARVOJEN PITÄMINEN HALLINNASSA

Diabeteksen hoidossa on tärkeää ottaa huomioon monia tekijöitä, kuten verensokeriseuranta, hiilihydraattien saanti, liikunta ja insuliinintarve. Näin voidaan varmistaa hyvä diabeteksen hallinta ja pienentää komplikaatioiden riskiä.

HbA1c-tavoitteen saavuttaminen ja ylläpitäminen ja hypoglykemiariskin samanaikainen minimoiminen voi olla haastavaa. Ymmärtämällä kehon tarpeet ja liikunnan vaikutus sekä oppimalla, miten glukoosiarvot voidaan pitää suositellulla tasolla, diabetesta voidaan kuitenkin hallita tehokkaasti.

HbA1c: tärkeä mittausarvo, jonka avulla seurataan diabeteksen hoitotasapainoa mittaamalla punasoluihin kiinnittyneen glukoosin määrää viimeksi kuluneiden 2–3 kuukauden aikana.

Liikunnan aikana glukoosiarvoihin voivat vaikuttaa monet tekijät, kuten liikunnan tehokkuus, kehossa oleva insuliini, nautitut hiilihydraatit ja oma kunto. On tärkeää keskustella aiheesta lääkärin kanssa, miten sinun on ehkä muutettava diabeteksesi hoitoa.

Miten sitten voin diabeetikkona hallita verensokeriarvojani paremmin liikkuessani?

Diabetes, liikunta ja insuliinipumput

Voidakseen tehostaa verensokeriarvojen hallintaa erityisesti liikunnan yhteydessä monet tyypin 1 diabeetikot käyttävät insuliinipumppuja.

Insuliinipumppu on pieni laite, joka vastaa kooltaan matkapuhelinta. Sitä voi kantaa helposti mukana vyöllä, taskussa tai jopa rintaliiveihin kiinnitettynä.

Insuliinipumpun avulla sinä ja hoitava lääkäri/hoitaja voitte paremmin jäljitellä terveen haiman insuliinituotantoa annostelemalla pieniä määriä pikavaikutteista insuliinia ympäri vuorokauden. Pumpun avulla voi säätää annostelua paremmin erityisesti aterioiden jälkeen ja öisin, mikä auttaa parantamaan diabeteksen hallintaa.

Usein toistuvien pistosten sijaan pumppuhoidossa on vain vaihdettava infuusiosetti muutaman päivän välein. Kliiniset tutkimukset* vahvistavat, että monet eri-ikäiset tyypin 1 diabeetikot, jotka siirtyvät monipistoshoidosta insuliinipumppuhoitoon, raportoivat elämänlaatunsa parantuneen ja hoitoa koskevan tyytyväisyytensä lisääntyneen.

Insuliinipumpun ansiosta olen voinut elää niin kuin haluan. Käyn läpi normaalit harjoittelurutiinit joka ilta ja insuliinipumppuni mukautuu niihin. Näin voin hallita glukoosiarvojani paljon paremmin ennen harjoittelua ja sen jälkeen.

- LYDIA

MITEN MINIMED® 640G -INSULIINIPUMPPU HELPOTTAA GLUKOOSIARVOJEN HALLINTAA?

MiniMed® 640G -insuliinipumppu mahdollistaa paremman glukoosinhallinnan, sillä sen avulla voidaan säätää annettavan insuliinin määrää ja vähentää näin hyper- ja hypoglykemioiden riskiä. Insuliinipumppuhoidon käyttäjät voivat hyötyä seuraavista:

 • Helpompi annostus
  Insuliinintarpeen laskeminen voi olla monimutkainen tehtävä, sillä huomioon on otettava monia eri seikkoja. MiniMed 640G -insuliinipumpun sisäänrakennettu Bolus Wizard® -toiminto auttaa varmistamaan tarkan annostuksen ottamalla huomioon kehossa jo olevan insuliinin, senhetkisen glukoositason, aterian hiilihydraattimäärän sekä henkilökohtaiset insuliiniasetukset.
 • Vähemmän pistoksia
  Insuliinipumpusta ohjelmoitu tarkka määrä pikavaikutteista insuliinia annostellaan helposti irrotettavan ja 2–3 päivän välein vaihdettavan infuusiosetin kautta. 
 • Enemmän joustavuutta
  MiniMed 640G -insuliinipumppu on nopeasti mukautettavissa liikuntaan, sairauteen tai pienten lisäannosten annosteluun välipaloja varten. Tämä käy helposti napin painalluksella, ilman toistuvia pistoksia. Pumpussa on myös tilapäinen perusannos -toiminto, jossa perusinsuliiniannosta pienennetään suhteellisesti esimerkiksi liikunnan yhteydessä.
 • Mukavampi käyttää
  MiniMed 640G -insuliinipumpun etuihin kuuluu myös langaton glukoosimittari. Tämä mittari lähettää glukoosiarvot automaattisesti pumpulle ja mahdollistaa näin tarkemmat Bolus Wizard -laskelmat. Se tallentaa nämä tiedot pumpun muistiin, johon tallentuvat myös insuliiniannoksesi.

SOPIIKO INSULIINIPUMPPU MINULLE?

Monet tyypin 1 diabeetikot voivat hyötyä insuliinipumpusta. Jos koet jotakin seuraavista, voit todennäköisesti saada diabeteksen paremmin hallintaan insuliinipumpun avulla:

 • Huolet pitkäaikaiskomplikaatioista
 • Pitkäaikaiskomplikaatioiden ensimmäiset oireet
 • Pistospelko
 • Vaikeudet hallita korkeita ja matalia arvoja
 • Hypoglykemiaoiden pelko, erityisesti öisin
 • HbA1c-taso tavoitealueen ulkopuolella
 • Vaikeus tunnistaa hypoglykemioita
 • Joustavuuden halu jokapäiväisessä elämässä

Paras tapa pitää glukoosiarvot hyvällä tasolla on mitata verensokeri vähintään 4 kertaa päivässä ja säätää hoitoa tarpeen mukaan. MiniMed 640G -insuliinipumpun ja sen Bolus Wizard -toiminnon avulla  on mahdollista parantaa diabeteksen hallintaa.

MINIMED® 640G -INSULIINIPUMPUN LISÄTOIMINNOT 

MiniMed 640G -insuliinipumppuun on saatavana myös integroituja lisätoimintoja: jatkuva glukoosinseuranta (CGM) ja CareLink™ -hoidonhallintaohjelmisto.
 
CGM-järjestelmällä varustettu MiniMed 640G -insuliinipumppu on nykyisin ainoa insuliinipumppu, jonka SmartGuard®-toiminto voi auttaa vähentämään hypoglykemian vaikutuksia.* Jos glukoosiarvot laskevat vaarallisen mataliksi, SmartGuard voi ennakoida matalan glukoositason lähestymisen 30 minuuttia etukäteen ja pysäyttää insuliinin annostelun automaattisesti. Kun glukoosiarvot palaavat normaaleiksi, SmartGuard jatkaa automaattisesti insuliinin annostelua. Tämä voi olla suuri etu verrattuna verensokerin omaseurantaan, sillä integroitu MiniMed-järjestelmä varoittaa sinua ennen kuin esiasetetut kynnysarvot ohitetaan ,näyttäen myös senhetkiset glukoositrendit.

Diabeteksenhallintajärjestelmä

LÄHTEET

 • *Viitteet säilytetään arkistoituina ja ovat saatavana pyydettäessä; ota yhteyttä paikalliseen Medtronic-edustajaan.

 

Tämän verkkosivuston sisältö ja kaikki sen sisältämät tiedot esitetään vain tiedotustarkoituksessa, eikä niillä ole tarkoitus millään tavoin korvata lääketieteen ammattilaisten antamia neuvoja, diagnooseja tai hoitoa. Esitetyt potilaskertomukset ovat yksittäisiin tapauksiin liittyviä kokemuksia. Hoitovasteet voivat vaihdella potilaan mukaan. Keskustele aina lääkärisi kanssa diagnoosista ja hoitoa koskevista tiedoista ja varmista, että ymmärrät nämä tiedot ja noudatat ohjeita huolellisesti. Medtronic ei vastaa vahingoista tai vaurioista, jotka aiheutuvat tai joiden väitetään aiheutuvan suoraan tai välillisesti tämän verkkosivuston sisältämistä tiedoista. Luettelo käyttöaiheista, vasta-aiheista, varotoimista, varoituksista ja mahdollisista haittavaikutuksista on kunkin tuotteen käyttöohjeissa.

© 2016 Medtronic International Trading Sarl™. Kaikki oikeudet pidätetään. Mitään tämän sivuston osaa ei saa jäljentää tai hyödyntää missään muodossa eikä millään tavoin ilman Medtronic International Trading Sarl -yhtiön lupaa. MiniMed, Bolus Wizard, SMARTGUARD, Guardian, Enlite ja CareLink ovat Medtronic, Inc.:n ja sen tytäryhtiöiden tavaramerkkejä. CONTOUR on Ascensia Diabetes Care Finland Oy:n tavaramerkki.