Elämää pumpun kanssa

Diabetes ja alkoholi

Monilla diabeetikoilla sairaus ei estä nauttimista terveellisestä ja aktiivisesta elämäntavasta. Olipa kyse illanistujaisista ystävien seurassa, välipalan haukkaamisesta tai drinkin nauttimisesta silloin tällöin, on tärkeää valmistautua hyvin ja hallita diabetesta ennakoivasti.
 
Alkoholin osalta on tärkeää ymmärtää mitä vaikutuksia sillä voi olla glukoosiarvoihin. Näin voit ymmärtää paremmin alkoholin vaikutuksia kehon insuliini- ja hiilihydraattitarpeisiin.
 

ESIMERKKEJÄ SIVUN SISÄLLÖSTÄ

 • Ymmärrä alkoholin vaikutus glukoosiarvoihin
 • Lue pumppua käyttävästä Audesta
 • Ota selvää, miten insuliinipumput voivat helpottaa diabeteksen hallintaa

Aude, insuliinipumpun käyttäjä

Jotkin alkoholijuomat sisältävät runsaasti sokeria ja tekevät hyvien glukoosiarvojen ylläpidosta vaikeaa. Kun käytin monipistoshoitoa, minun oli otettava ylimääräinen pistos tai oltava juomatta ystävieni kanssa. Alkoholin sivuvaikutukset voivat myös peittää alleen hypoglykemian oireet. Insuliinipumppuni ansiosta voin säilyttää diabetekseni hallinnan, vaikka nauttisinkin muutaman drinkin ystävieni kanssa.

- AUDE

Verensokeriarvojen pitäminen hallinnassa


Ateria sisältää hiilihydraatteja, jota keho tarvitsee saadakseen energiaa kaikkiin päivittäisiin toimiin. Kehomme tarvitsee myös insuliinia, joka auttaa siirtämään glukoosin verenkierrosta soluihin. Tämä insuliini muodostuu normaalisti haimassa.

Jos haima ei tuota insuliinia, glukoosi jää vereen eivätkä solut saa energiaa. Nämä veren korkeat glukoosiarvot aiheuttavat diabeteksen akuutit kliiniset tunnusmerkit ja oireet. Diabeteksessa on tärkeää ottaa huomioon monia sen hallintaan liittyviä tekijöitä, kuten verensokerin seuranta, hiilihydraattien saanti, liikunta ja insuliinintarve. Näin voidaan varmistaa hyvä diabeteksen hallinta ja pienentää komplikaatioiden riskiä.

Alkoholi voi muuttaa verensokeriarvoja tai lisätä hypoglykemian riskiä. On tärkeää tiedostaa kunkin juoman sisältämä hiilihydraattimäärä, joka voi vaihdella alkoholityypin ja juomasekoituksen mukaan. Verensokeriarvoja on tärkeää tarkkailla ennen alkoholin nauttimista, sen aikana ja sen jälkeen.

Hypoglykemia (hypo) tarkoittaa tilannetta, jossa glukoosiarvot laskevat alle 3,5 mmol/l:aan. Raja-arvo voi kuitenkin vaihdella yksilöittäin. Hypoglykemia voi olla lievä, jolloin potilas tunnistaa oireet ja pystyy estämään kohtauksen pahenemisen syömällä tai juomalla jotain hiilihydraattipitoista. Vakava hypoglykemia edellyttää toisen henkilön apua ja tarvittaessa sairaalahoitoa.

HbA1c-tavoitteen saavuttaminen ja ylläpitäminen ja hypoglykemiariskin samanaikainen minimoiminen voi olla haastavaa. Diabetesta on mahdollista hallita tehokkaasti ymmärtämällä kehon tarpeet ja oppimalla, miten glukoosiarvot voidaan pitää suositellulla tasolla. 
 

HbA1c: tärkeä mittausarvo, jonka avulla seurataan diabeteksen hoitotasapainoa mittaamalla punasoluihin kiinnittyneen glukoosin määrää viimeksi kuluneiden 2–3 kuukauden aikana.

Miten sitten voin tyypin 1 diabeetikkona hallita glukoosiarvojani paremmin, kun nautin alkoholijuomia?

Diabetes, alkoholi ja insuliinipumput

Voidakseen tehostaa glukoosiarvojen hallintaa monet tyypin 1 diabeetikot käyttävät insuliinipumppua.
 
Insuliinipumppu on pieni laite, joka vastaa kooltaan matkapuhelinta. Sitä voi kantaa helposti mukana vyöllä, taskussa tai jopa rintaliiveihin kiinnitettynä.
 
Insuliinipumpun avulla sinä ja hoitava lääkäri/hoitaja voitte paremmin jäljitellä terveen haiman insuliinituotantoa annostelemalla pieniä määriä pikavaikutteista insuliinia ympäri vuorokauden. Pumpun avulla voi säätää annostelua paremmin erityisesti aterioiden jälkeen ja öisin, mikä auttaa parantamaan diabeteksen hallintaa.
 
Usein toistuvien pistosten sijaan pumppuhoidossa on vain vaihdettava infuusiosetti 2-3 päivän välein. Kliiniset tutkimukset* vahvistavat, että monet eri-ikäiset tyypin 1 diabeetikot, jotka siirtyvät monipistoshoidosta insuliinipumppuhoitoon, raportoivat elämänlaatunsa parantuneen ja hoitoa koskevan tyytyväisyytensä lisääntyneen.
 

llman pumppua olisin ollut mieluummin kokonaan juomatta kuin ottanut lisäpistoksen illalla. Nyt kun käytän pumppua, mikään ei oikeastaan rajoita minua.

- AUDE

MITEN MINIMED® 640G -INSULIINIPUMPPU HELPOTTAA GLUKOOSIARVOJEN HALLINTAA?

MiniMed® 640G -insuliinipumppu mahdollistaa paremman glukoosinhallinnan, sillä sen avulla voidaan säätää annettavan insuliinin määrää ja vähentää näin hyper- ja hypoglykemioiden riskiä. Insuliinipumppuhoidon käyttäjät voivat hyötyä seuraavista:

 • Helpompi annostus
  Insuliinintarpeen laskeminen voi olla monimutkainen tehtävä, sillä huomioon on otettava monia eri seikkoja. MiniMed 640G -insuliinipumpun sisäänrakennettu Bolus Wizard® -toiminto auttaa varmistamaan tarkan annostuksen ottamalla huomioon kehossa jo olevan insuliinin, nykyiset glukoosiarvot, hiilihydraattien saannin sekä henkilökohtaiset insuliiniasetukset.
 • Vähemmän pistoksia
  Insuliinipumpusta ohjelmoitu tarkka määrä pikavaikutteista insuliinia annostellaan helposti irrotettavan ja 2–3 päivän välein vaihdettavan infuusiosetin kautta. 
 • Enemmän joustavuutta
  MiniMed 640G -insuliinipumppu on nopeasti mukautettavissa liikuntaan, sairauteen tai pienten lisäannosten annosteluun välipaloja varten. Tämä käy helposti napin painalluksella, ilman toistuvia pistoksia. Pumpussa on myös tilapäinen perusannos -vaihtoehto, jossa perusinsuliiniannosta pienennetään suhteellisesti esimerkiksi liikunnan yhteydessä.
 • Mukavampi käyttää
  MiniMed 640G -insuliinipumpun etuihin kuuluu myös langaton glukoosimittari. Tämä mittari lähettää glukoosiarvot automaattisesti pumpulle ja mahdollistaa näin tarkemmat Bolus Wizard -laskelmat. Se tallentaa nämä tiedot pumpun muistiin, johon tallentuvat myös insuliiniannoksesi.

SOPIIKO INSULIINIPUMPPU MINULLE?

Monet tyypin 1 diabetesta sairastavat voivat hyötyä insuliinipumpusta. Jos koet jotakin seuraavista, voit todennäköisesti saada diabeteksen paremmin hallintaan insuliinipumpun avulla:

 • Huolet pitkäaikaiskomplikaatioista
 • Pitkäaikaiskomplikaatioiden ensimmäiset oireet
 • Pistospelko
 • Vaikeudet hallita korkeita ja matalia arvoja
 • Hypoglykemiakohtausten pelko, erityisesti öisin
 • HbA1c-taso tavoitealueen ulkopuolella
 • Vaikeus tunnistaa hypoglykemioita
 • Joustavuuden halu jokapäiväisessä elämässä

Paras tapa pitää glukoosiarvot hyvällä tasolla on mitata verensokeri omalla verensokerimittarilla vähintään ennen jokaista ateriaa ja säätää hoitoa tarpeen mukaan. MiniMed® 640G insuliinipumpun Bolus Wizard® - toiminnon avulla on mahdollista parantaa diabeteksen hallintaa.

MINIMED® 640G -INSULIINIPUMPUN LISÄTOIMINNOT 

MiniMed 640G -insuliinipumppuun on saatavana myös integroituja lisätoimintoja: jatkuva glukoosinseuranta (CGM) ja CareLink™ -hoidonhallintaohjelmisto.

CGM-järjestelmällä varustettu MiniMed 640G -insuliinipumppu on nykyisin ainoa insuliinipumppu, jonka SmartGuard®-toiminto voi auttaa vähentämään hypoglykemian vaikutuksia.* Jos glukoosiarvot laskevat vaarallisen mataliksi, SmartGuard voi ennakoida matalan glukoositason lähestymisen 30 minuuttia etukäteen ja pysäyttää insuliinin annostelun automaattisesti. Kun glukoosiarvot palaavat normaaleiksi, SmartGuard jatkaa automaattisesti insuliinin annostelua. Tämä voi olla suuri etu verrattuna verensokerin omaseurantaan, sillä integroitu MiniMed-järjestelmä varoittaa sinua ennen kuin esiasetetut kynnysarvot ohitetaan, näyttäen myös senhetkiset glukoositrendit.


LÄHTEET

 • *Viitteet säilytetään arkistoituina ja ovat saatavana pyydettäessä; ota yhteyttä paikalliseen Medtronic-edustajaan.

 

Tämän verkkosivuston sisältö ja kaikki sen sisältämät tiedot esitetään vain tiedotustarkoituksessa, eikä niillä ole tarkoitus millään tavoin korvata lääketieteen ammattilaisten antamia neuvoja, diagnooseja tai hoitoa. Esitetyt potilaskertomukset ovat yksittäisiin tapauksiin liittyviä kokemuksia. Hoitovasteet voivat vaihdella potilaan mukaan. Keskustele aina lääkärisi kanssa diagnoosista ja hoitoa koskevista tiedoista ja varmista, että ymmärrät nämä tiedot ja noudatat ohjeita huolellisesti. Medtronic ei vastaa vahingoista tai vaurioista, jotka aiheutuvat tai joiden väitetään aiheutuvan suoraan tai välillisesti tämän verkkosivuston sisältämistä tiedoista. Luettelo käyttöaiheista, vasta-aiheista, varotoimista, varoituksista ja mahdollisista haittavaikutuksista on kunkin tuotteen käyttöohjeissa.

© 2016 Medtronic International Trading Sarl™. Kaikki oikeudet pidätetään. Mitään tämän sivuston osaa ei saa jäljentää tai hyödyntää missään muodossa eikä millään tavoin ilman Medtronic International Trading Sarl -yhtiön lupaa. MiniMed, Bolus Wizard, SMARTGUARD, Guardian, Enlite ja CareLink ovat Medtronic, Inc.:n ja sen tytäryhtiöiden tavaramerkkejä. CONTOUR on Ascensia Diabetes Care Finland Oy:n tavaramerkki.